Filmtips: Birdman, The Revenant en Shutter Island

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week de vleugels van Keaton, de Oscar van DiCaprio en de horror van Scorsese.

Birdman (2014)
Acteurs: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton
Regie: Alejandro G. Iñárritu

Birdman kreeg in 2015 de Oscar voor Beste Film en Alejandro Iñárritu won toen ook beeldjes voor de regie (alles lijkt gefilmd te zijn als één onafgebroken shot, een beetje zoals Hitchcock deed met Rope) en het scenario. Met de casting van Michael Keaton bouwde de komische dramafilm meteen al een flinke dosis ironie in: zijn personage acteur Riggan Thomson werd ooit beroemd als superheld, een typecasting die hij nu met een serieus toneelstuk dan eindelijk van zich af hoopt te schudden. En dat is voor Keaton uiteraard wel herkenbaar: de acteur brak eind jaren tachtig door als Batman en speelde onlangs zowaar opnieuw een gevleugeld strippersonage in Spider-Man: Homecoming. Verder neemt ook Edward Norton met zijn rol als moeilijk handelbare method-acteur in Birdman zijn eigen reputatie op de hak.

The Revenant (2015)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter
Regie: Alejandro G. Iñárritu

Een jaar na Birdman won regisseur Alejandro Iñárritu opnieuw het beeldje voor Beste Regie, hoewel de Oscar voor de beste film dat jaar naar Spotlight ging. Ook acteur Leonardo DiCaprio mocht na vier niet verzilverde nominaties eindelijk een Oscar in ontvangst nemen voor zijn rol als pelsjager Hugh Glass. The Revenant speelt zich af 1823, en laat zien hoe Glass na een beeraanval door zijn kompanen (met onder anderen Tom Hardy) voor dood wordt achtergelaten. Toch weet hij te overleven en begint hij aan een barre tocht door de wildernis, met enkel nog wraak voor ogen. DiCaprio moest diep gaan voor zijn Oscar (hij at een rauwe bizonlever) en ook de rest van de cast en crew zag enorm af tijdens de opnamen in de woeste Canadian Rockies, waar in de meest extreme weersomstandigheden werd gefilmd.

Shutter Island (2010)
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley
Regie: Martin Scorsese

Veel boeken van auteur Dennis Lehane draaien om misdaden in het hedendaagse Boston (zie verfilmingen als Mystic River en Gone Baby Gone), maar Martin Scorsese (The Departed) koos juist voor zijn enige verhaal dat zich vooral richt op (psychologische) horror. Shutter Island speelt zich weliswaar eveneens af in Boston, maar dit keer gaan we terug in de tijd naar de jaren vijftig, en begeven we ons op een eiland met een instelling voor geestzieke criminelen. Detective Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaat er op zoek naar een verdwenen patiënt, maar begint de aanwezige doktoren meer en meer te wantrouwen. Shutter Island is misschien niet de allerbeste film van Scorsese, maar toch absoluut een kijkbeurt waard. Patricia Clarkson (Sharp Objects) heeft een bijrol en Laeta Kalogridis (Altered Carbon) schreef het scenario.

Lees ook