Evil S01

Evil S01E01: Katja Herbers onderzoekt het bovennatuurlijke

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een geslaagde variant op The X-Files, met een licht absurdistische toets.

Foto credits: CBS/Paramount+

We hebben er even op moeten wachten, maar het eerste seizoen van Evil is dan toch eindelijk te zien op Videoland. Want een serie van de makers van The Good Wife en The Good Fight met onze eigen Katja Herbers (Divorce, Manhattan) die als klinisch psychologe Kristen Bouchard samen met priester in opleiding David Acosta (Mike ‘Luke Cage’ Colter) iedere week bovennatuurlijke zaken onderzoekt, dat is voor de Nederlandse vod-markt toch gewoon een inkoppertje?

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

De opzet voelt een beetje als een variant op The X-Files, met Bouchard – een zo goed als alleenstaande moeder van vier - als nuchtere wetenschapper en Acosta als de die-hard gelovige. In tegenstelling tot The X-Files is niet alles automatisch bovennatuurlijk. Het is aan Bouchard, Acosta en de stoïcijnse aannemer Ben Shakir (Aasif Mandvi, This Way Up, The Brink) om het kaf van het koren te scheiden.

Want is seriemoordenaar Orson LeRoux (Darren Petie) bezeten door een demon, of juist een ordinaire psychopaat? En is dat onheilspellende geluid op de achtergrond bewijs van een duistere kracht, of juist achterstallig onderhoud? Sommige zaken vallen er ook net weer tussenin. Zo kruisen Bouchard en co al snel de paden met Leland Townsend (Michael Emerson, Lost), een louche figuur die doodgewone stervelingen aanzet tot slechte daden. Maar is hij een gezant van de duivel, of gewoon heel goed in manipuleren?

De lichte absurdistische toets uit The Good Fight komt ook in Evil terug. De avond na een gesprek met de vrouw van Orson, diegene die Acosta heeft ingehuurd omdat ze denkt dat haar man bezeten is, wordt Bouchard zelf bezocht door een demon. Wat begint als een meer traditionele enge scène – wat schuilt er in de schaduw? – krijgt al snel een kolderieke ondertoon wanneer de demon in kwestie zich vriendelijk voorstelt als ‘George’ en duidelijk verlegen zit om een praatje.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De eerste aflevering maakt al benieuwd naar meer. Het tweede seizoen, vanaf volgend jaar bij Ziggo te zien, belooft zelfs nog beter (en nog meer kierewiet) te zijn. Wij zijn er klaar voor!

Evil S01, vanaf 16 december 2021 op Videoland

Lees ook