Endeavour Morse S06

Endeavour Morse S06E01: een nieuw begin in 1969

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De geliefde detective keert terug met een klassieke misdaad en stuit op corruptie en tragedie.

Een zonnige dag. Twee schoolkinderen die in de ban raken van de lokroep van de rijdende ijskar. Ze willen net de straat oversteken, maar plotseling worden ze tegengehouden. Het is niet het begin van een onheilspellende gebeurtenis, maar de opening van een educatieve voorlichtingsvideo onder leiding van voormalig hoofdinspecteur Reginald Bright (Anton Lesser).

https://www.youtube.com/watch?v=7kvAx1YAsC8

Endeavour (in Nederland uitgebracht als Endeavour Morse) is de prequel op de langlopende Britse hitserie rond inspecteur Morse. De detective is het geesteskind van schrijver Colin Dexter, en een van de laatste charmante heren die het Britse misdaadgenre domineerde. Maker en scenarist Russell Lewis (Lewis) was ook betrokken bij de originele serie, en heeft elke afzonderlijke aflevering geschreven.

Het is de zomer van 1969 en het politieteam is inmiddels uit elkaar gevallen. Het is enkele maanden na de onfortuinlijke en onopgeloste moord op hun collega George Fancy. Endeavour Morse (Shaun Evans) is gedegradeerd tot brigadier en is op het platteland gestationeerd, waar zijn meest urgente zaak draait om het vinden van een eigenzinnig paard. Zijn voormalige collega’s passen zich ook aan de nieuwe omstandigheden aan, in verschillende politie-eenheden verspreid over Oxfordshire.

Een moord, de ontvoering van een kind, en een promotie. Het nieuwe seizoen bevat weer een klassieke misdaad die langzaam wordt ontrafeld wanneer de aanwijzingen en het bewijs zich opstapelen. Terwijl Morse zich terug kan trekken in het stille dorp, hebben zijn oude collega’s het niet makkelijk. Zijn norse, maar hartelijke mentor Fred Thursday (Roger Allam) dient nu bij het bureau van Castle Gate verantwoording af te leggen aan de onsympathieke hoofdinspecteur Ronnie Box (Simon Harrison). Jim Strange (Sean Rigby) is in een managementpositie beland, en Bright dient nu te overleven als verkeersagent. En Joan Thursday (Sara Vickers)? Zij werkt nu als maatschappelijk werkster onder toezicht van de stoere Viv Wall (Alison Newman).

Er is veel veranderd voor Morse - zijn enorme snor is slechts het meest zichtbare teken van de emotionele onrust die aan de oppervlakte sluimert. Op het eerste gezicht lijkt alles goed te gaan, maar stille wateren hebben diepe gronden. Hij is harder en afstandelijker geworden, er is te veel gebeurd om volledig te vertrouwen op puur onderzoek en eerlijkheid. Door de ontvoeringszaak wordt hij teruggetrokken naar zijn oude collega’s. Of zoals patholoog Debryn (James Bradshaw) aangeeft tegen Thursday: ‘Je zou kunnen weten dat als iemand haar zou kunnen vinden, hij het zou zijn.’

De aantrekkingskracht van de serie ligt in de dichotomie in Morse. De lijn tussen zijn persoonlijke overtuigingen en de grimmige aard van de misdaden waarop hij stuit. Wanneer de voormalige collega’s bij elkaar zijn en de zaak bespreken, knettert de energie weer als vanouds. Het decennium loopt ten einde, en een nieuw tijdperk en nieuwe zaken dienen zich aan.

Een uitstekende soundtrack, mooie cinematografie, en puik acteerwerk. Endeavour Morse weet ouderwetse detectivefictie een glans te geven, waardoor de serie ook in het zesde seizoen nog aantrekkelijk blijft om te kijken.

Endeavour Morse S06, vanaf 12 juni wekelijks op NPO 1 en in zijn geheel op NPO Start Plus.

Lees ook