Do Do Sol Sol La La Sol

Do Do Sol Sol La La Sol S01E01: mierzoet en irritant

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Onuitstaanbare Zuid-Koreaanse soap verpakt als kwaliteitsdrama.

Het mierzoete drama Do Do Sol Sol La La Sol (de klanken van Altijd is Kortjakje ziek) begint in 1685, bij de geboorte van Bach. Dat is niet zo vreemd; de meesters van de klassieke muziek zijn ongekend populair in Zuid-Korea, de plaats van handeling. Daarna zien we de geboorte van Chopin en vervolgens, een stuk dichter bij het heden, de geboorte van de hoofdpersoon, in 1997: Goo Ra-ra (Go Ara). Van jongs af aan wordt klassieke muziek haar met de paplepel ingegoten; wanneer moederlief haar wieg even moeten verlaten, dan klinken pianoklanken uit de radio. Jaren later zien we hoe Ra-ra is uitgegroeid tot een groot pianiste. Het stond in de sterren geschreven.

https://www.youtube.com/watch?v=NLqcmdie-6U

Maar Ra-ra, de telg van een rijke familie, wil niet meer pianospelen. En is ze wel verloofd met de juiste man? We zien hoe ze met haar mopshondje glimlachend door een winkelcentrum struint, als een soort Zuid-Koreaanse variant op Elle Woods uit Legally Blonde. Bij de nagelsalon wil ze 30 sterren op haar nagels, dat kon voorheen niet, in verband met pianospelen. Het leven lacht haar toe, totdat het misgaat, en Ra-ra door omstandigheden weer balans in haar bestaan moet zoeken. Want beroemdheid en talent is niet altijd zaligmakend, en ga zo maar door.

Do Do Sol Sol La La Sol is qua inhoud net zo irritant als de titel. Denk aan een bromfietser die door de straten heen kruist, tegen een paal aanrijdt en bij toeval een boeketje vangt dat een bruid tijdens een bruiloft in de nabijheid zojuist in de lucht heeft geworpen. En dan een slow-motion shot van zijn hand, grijpend naar de bloemen. Kitscheriger, ongeloofwaardiger en cartoonesker wordt het niet. En Do Do Sol Sol La La Sol hangt samen van dit soort scènes, afgewisseld met momenten waarop personages met diep bedroefde gelaten elkaar de liefde verklaren of de relatie juist uitmaken.

In dat opzicht is Do Do Sol Sol La La Sol een onvervalste en onuitstaanbare soap verpakt als kwaliteitsdrama. Je moet van goeden huize komen om alle krokodillentranen te kunnen weerstaan.

Do Do Sol Sol La La Sol S01, vanaf 3 december 2020 op Netflix

Lees ook