De Mol 2018: Belgische mollenjacht is puur genot

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Hoewel Wie is de Mol? dit jaar een uitstekend seizoen had dankzij een sterke mol, zit de Belgische versie op een nog hoger niveau.

Het concept van Wie is de Mol? komt oorspronkelijk uit België. Daar heet het programma gewoon De Mol en wordt het gespeeld met onbekende Vlamingen. Tussen 2003 en 2016 bleef het echter stil rond de serie, totdat zender Vier het programma weer oppakte en er nu elk elk jaar iets speciaals van maakt. De kwaliteit is in deze seizoenen zelfs zo hoog, dat je na het kijken bijna niet meer terug wil naar de Nederlandse versie.

Dat komt grotendeels door de kandidaten. Het zijn stuk voor stuk fanatieke deelnemers die echt voor het geld gaan. Door hun onbekendheid zijn ze tevens extra verdacht. De Nederlandse versie wil nog wel eens verwateren in een gezellig groepsuitje, maar in De Mol zijn de opdrachten echt zwaar en zorgt het wantrouwen voor pure emotie en spannende televisie.

Neem bijvoorbeeld de manier waarop afgevallen kandidaten de kans krijgen om terug te keren in het spel. Het moment dat Ron Boszhard in de Nederlandse versie werd genegeerd door de andere kandidaten was ongemakkelijk, maar in België doen ze daar tien schepjes bovenop. In een vorig seizoen stapte een afgevallen kandidaat in de auto om naar huis te gaan, toen plots de deuren op slot gingen, een timer ging lopen en een verfbom op scherp werd gezet. De overige kandidaten moesten vanuit hun locatie meewerken om haar te bevrijden, terwijl ze via een groot scherm geconfronteerd werden met het wanhopige gezicht - en het gesmeek - van de afvaller. Het is pas echt pijnlijk als ze op zo'n moment besluiten niet te helpen.

Dergelijke intense momenten worden afgewisseld met fysieke proeven, waarbij de kandidaten tot het uiterste worden gedreven. In het vorige seizoen moesten de deelnemers onder meer zich geblindoekt van een gebouw laten vallen, wegrennen van struisvogels in een doolhof en dronken een museumroof plegen.

Het nieuwe seizoen begint ook direct spectaculair. Alle kandidaten, met onder anderen een marine-officier, een priester en een dierenarts, zijn levend begraven in 'the middle of nowhere' in Mexico en hebben elkaar nodig om uit hun doodskisten te ontsnappen. Niet veel later moeten ze met paintballgeweren op elkaar jagen, met paarden, een jeep en een helikopter. Het levert prachtige beelden op en elke week vliegt het uur zo voorbij. Krijg je er niet genoeg van? Dan zijn de vorige twee seizoenen ook meer dan de moeite waard.

De Mol is te kijken via de website van Vier. Vul bij het maken van een account een willekeurige Belgische postcode in. Elke zondagavond wordt er een nieuwe aflevering toegevoegd.

Lees ook