Girl

Girl: het bejubelde regiedebuut van Lukas Dhont

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

In Girl strijdt een meisje dat ballerina wil worden tegen haar eigen lichaam dat als mannelijk wordt gezien.

Daar stonden ze, de regisseur en de acteurs, begin mei voorin een bomvolle zaal op het Filmfestival van Cannes. Het publiek leek niet meer te kunnen stoppen met applaudisseren en juichen. Ze had net Girl gezien, het regiedebuut van Lukas Dhont. Een film over een meisje dat vastbesloten is ballerina te worden, ook al is ze in een jongenslichaam geboren.

Aan het eind van het festival werd Girl niet alleen bekroond met de belangrijkste prijs, de Palme d’Or, ook won de net 16 jaar geworden hoofdpersoon ­Victor Polster de prijs voor de Beste Acteur. Sindsdien is het hard gegaan en regent het prijzen en nominaties. Ook is Girl de ­Belgische inzending voor de Oscars dit jaar.

‘We zijn op een parcours met deze film dat stilletjes aan een droom lijkt,’ zegt de 26-jarige Dhont. ‘Allez – we stonden zelf natuurlijk al 100 procent achter de film, maar de manier waarop hij omarmd en gedragen wordt, is iets dat ik niet elke keer mee ga maken. Ik probeer er enorm hard van te genieten.’

Hij is aardig, Lukas Dhont. Voorkomend en bescheiden. Maar het mooie is: als je Girl gezien hebt, weet je ook gelijk dat het geen toevalstreffer is, de regisseur geen eendagsvlieg. Want als je zo trefzeker, zo zuiver en zo cinematografisch een verhaal kunt vertellen, dan ben je een talent. Een jong, veelbelovend talent.
Dat gevoel wordt nog versterkt als Dhont over de ontstaansgeschiedenis van zijn film vertelt (‘onze’ film, zegt hij zelfs steeds en het is nooit ik, maar altijd ‘wij’). Al in 2009, hij was toen 18 jaar en net op de filmacademie begonnen, ontstond het idee. ‘Ik las een artikel in de krant over Nora, een 15-jarig meisje dat ballerina wilde worden, maar geboren was in een lichaam dat als mannelijk wordt gezien. Zij mocht van de school de switch van de jongens naar de meisjesklas niet maken.’ Het verhaal raakte Dhont. Vooral omdat het ging om iemand die precies wist wie ze was en wat ze wilde en zich niets aantrok van de reacties van anderen. Hij zocht haar op en vroeg haar of ze wilde helpen haar verhaal op te schrijven.

Lees ook