De beentjes van Sint-Hildegard

De beentjes van Sint-Hildegard: sfeervolle Twentse odyssee

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Herman Finkers speelt een veearts die veinst alzheimer te hebben in lofzang op de eeuwige liefde.

Foto credits: September Film

Filmmaker Johan Nijenhuis staat vooral bekend om zijn romantische komedies, zoals Costa! (2001) en Toscaanse Bruiloft (2014). Met De beentjes van Sint-Hildegard – vorig jaar een kaskraker in de bioscopen – maakte hij daarentegen een onvervalste Twentse odyssee over een veearts (Herman Finkers speelt Jan) die veinst alzheimer te hebben om van zijn beklemmende huwelijk met Gedda (Johanna ter Steege) af te zijn. Het verhaal – Finkers bewerkte het scenario van de Tsjechische film Teorie Tygra (2016) – eindigt bij de Lorelei, de grote rots aan de oever van de Rijn, waar een nimf volgens de legende met haar gezang ervoor zorgde dat schippers in de problemen raakten.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Gedda wordt in het eerste deel van de film afgeschilderd als de saboteur van haar huwelijk, die met haar betweterige gedrag – de kaasschaaf mag niet opgeborgen worden bij de kaas, dat is onhygiënisch! – riskeert dat haar echtverbintenis voortijdig strandt. Maar gaandeweg blijkt De beentjes van Sint-Hildegard juist een lofzang op de eeuwige liefde: geliefden moeten elkaar, en elkaars eigenaardigheden en onhebbelijkheden, leren accepteren. En als dat echt niet lukt (de dochter van Jan en Gedda, gespeeld door Leonie ter Braak, woont samen met een onuitstaanbare lul), dan scheiden de wegen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Dat klinkt tamelijk klef, maar Finkers en Ter Steege acteren de aarzelingen over hun al dan niet gezamenlijke toekomst met veel overtuiging. Nijenhuis en consorten hebben bovendien vrijwel iedereen opgetrommeld die kan acteren én Twents spreekt: er zijn onder meer rollen voor Erik Dijkstra en Daphne Bunskoek (foto boven). Het resultaat oogt een tikkeltje gekunsteld, maar De beentjes van Sint-Hildegard is ook een sfeervolle, ontroerende film. Over een man met een ezel die aan een bedevaartstocht begint opdat hij zichzelf beter leert kennen, voordat het te laat is. De product placement – elektrische fietsen, auto’s en bierflesjes – moet je maar voor lief nemen.

De beentjes van Sint-Hildegard, 8 augustus te zien op NPO 1 en daarna tijdelijk op NPO Start

Lees ook