Dave

Dave S01E01-02: flauw, onnozel en hilarisch

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Rapper Lil Dicky (Dave Burd) speelt een gefictionaliseerde versie van zichzelf in komedie vol onderbroekenlol.

Zijn het scheerbultjes of is het genitale herpes? Dave Burd, beter bekend als de ontwapenende rapper Lil Dicky, vreest het ergste in de behandelruimte van zijn huisarts. Maar voordat hij zijn mannelijk lid laat zien ratelt hij er nog even een disclaimer uit: zijn penis ziet er al van jongs af aan raar uit. Oftewel, zijn huisarts moet niet raar opkijken, en dat doet hij logischerwijs ook niet. Er is niets aan de hand. Waarop Burd direct zijn expertise op de proef stelt: ‘Ik constateer een verschil tussen online en offline advies.’ Waarmee de toon direct is gezet in de eerste aflevering van Dave: een soort parodiëring van het leven van Burd, die zelf in 2013 in de spotlichten kwam toen zijn YouTube-hit Ex-Boyfriend viraal ging.

https://www.youtube.com/watch?v=WiIdL-z899I&feature=emb_logo

Sindsdien heeft de rapper zich eveneens ontpopt tot komiek – of is het vice versa? Eigenlijk gingen beide disciplines steevast hand in hand, zo ook in Dave. Een komedie die memoreert aan het briljante Crashing, waarin komiek Pete Holmes een gefictionaliseerde versie van zichzelf speelt. Als kijker weet je dus dat Holmes een ster is in stand-up komedie, net zoals je in Dave weet dat Burd kan rappen als de beste. Maar de televisieseries focussen zich vooral op de opmaat naar succes. Zo zien we hoe Burd ergens in het begin van zijn carrière komt buurten in een opnamestudio in de hoop dat hij bekendere rappers voor zijn karretje kan spannen.

Maar dat kost geld, en dus gaat zijn volledige spaargeld naar rapper YG, die in ruil een refreintje op een van Burds nummers zal moeten opnemen. Dat gaat evenwel natuurlijk niet van een leien dakje. Toch probeert de vastberaden en bij vlagen onnozele Burd de weg naar faam te vervolgen, telkens bijgestaan door vrienden Elz (Travis Bennett) en GaTa (in het echt ook de souffleur van Lil Dicky). En ook vriendin en kleuterleidster Ally (Taylor Misiak) is een echte steun en toeverlaat, ondanks alle seksuele toespelingen die haar vriend optekent op sociale media (want is het echt noodzakelijk dat Lil Dicky aan zijn volgers laat weten dat hij net is gepijpt? Haar werkgever zou het kunnen lezen).

In de tweede aflevering wordt Burd gevraagd om de herdenkingsdienst van een overleden kind dat bij Ally op school zat op te luisteren met een gedenkwaardig nummer. Hij wil een act neerzetten waarbij ‘mensen glimlachen, met een vleugje verdriet en een snufje opbeurendheid’. Wat volgt is een reeks hilarische repetities waarin de slungel experimenteert met teksten en beats. Want wat is nou eigenlijk geoorloofd en wat niet? Zijn droom om zijn magnum opus op te voeren valt uiteindelijk in duigen: rapper Macklemore komt op de dag in kwestie onverwachts opdagen; en die is natuurlijk al beroemd. Waardoor Burd net als Holmes in Crashing nog even moet wachten op zijn moment in de spotlichten.

Dave S01, vanaf 15 december 2021 op Disney+

Lees ook