Curb Your Enthusiasm S10

Curb Your Enthusiasm S10: pijnlijk en geestig

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Larry David – zijn sukkelige personage welteverstaan – maakt het zichzelf weer heerlijk moeilijk.

Larry David, de geestesvader van Curb Your Enthusiasm, neemt nadat hij een seizoen heeft gemaakt steevast de tijd om inspiratie op te doen. Zodoende is het alweer drie jaar geleden dat er een nieuw seizoen verscheen. Het is dus hoog tijd. En de vraag is of David nog in vorm is. Antwoord: een volmondig ja. Curb Your Enthusiasm is allang niet meer uitsluitend een komediereeks waarin David via zijn suffige personage maatschappelijke hypocrisie blootlegt. Het is ook een gimmick geworden, een handelsmerk voor het verbeelden van ongemak. En David maakt het zichzelf weer heerlijk moeilijk.

https://www.youtube.com/watch?v=u7bnE6XiOEQ

Zo zien we in het tiende seizoen dat David onterecht wordt neergezet als een seksueel roofdier, wanneer hij tijdens een etentje per abuis de borst van een serveerster aanraakt. De vrouw reageert verbolgen en David kan zijn schaamte nauwelijks verbloemen. Hoewel in hem natuurlijk ook een stukje agitatie te zien is, want waarom reageert ze zo vilein? Overigens is het zeer geestig dat Davids manager Jeff Garlin tijdens deze aflevering voortdurend door gasten wordt geïdentificeerd als Harvey Weinstein: de corpulente filmproducent die intussen is veroordeeld voor seksueel misbruik. David en zijn schrijvers winden er dus weinig doekjes om.

En David is natuurlijk opnieuw de kleinzerigheid zelve. Zoals wanneer hij in een koffiezaak klaagt over een tafel die wiebelt, de koude koffie en – de kers op de taart – de scones die niet goed gebakken zijn. Want David – een man die waarschijnlijk nooit in de nabijheid van een fornuis verkeert – is evenwel een expert op het gebied van de bakkunst. Het zijn tenenkrommende scènes, gedreven door arrogantie en wrok. Alsof hij het erom doet. En dat is ook wel een beetje zo: het feit dat hij zijn rigide observaties telkens moet vocaliseren is een onhebbelijkheid. Daar slaat de titel ook op: tem alsjeblieft je enthousiasme.

Want in Davids geval gaat enthousiasme, ook in het tiende seizoen, weer heerlijk ten koste van de ander.

Curb Your Enthusiasm S10, vanaf 1 april 2020 op Ziggo

Lees ook