Bioscooppremière: Battle of the Sexes

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Leuke maar iets te gezellige film over legendarische tenniswedstrijd die stand-in werd voor strijd mannen-vrouwen.

Leuke maar iets te gezellige film over legendarische tenniswedstrijd die stand-in werd voor strijd mannen-vrouwen.
 

Dat vrouwen hun kop moeten houden en in de keuken en in bed moeten afwachten totdat mannen ze nodig hebben, is in veel kringen een achterhaalde mening. Toch schijnt dit tot de jaren zestig/zeventig ook in het Westen nog een populaire gedachtegang te zijn geweest. Net zoals je oorlog moet hebben meegemaakt om vrede werkelijk te waarderen, zijn we verwend met de huidige situatie van relatieve gelijkheid en waardering tussen de diverse geslachten. In de film Battle of the Sexes speelt Emma Stone de Amerikaanse Billie Jean King, begin jaren zeventig de vrouwelijke Wimbledon-kampioen die er destijds genoeg van had dat vrouwen stelselmatig minder waardering en geld kregen dan hun mannelijke collega's. Ze stichtte een aparte vrouwelijke tennisbond en schudde de tenniswereld in de VS totaal op. Een oudere mannelijke ex-tennisser, Bobby Riggs, zag geld in de controverses. Hij daagde Billie Jean King uit tot een wedstrijd en klopte de zaak zoveel mogelijk op in de media: dit ging niet meer over tennis, maar over de vraag of vrouwen wel of niet louter in de slaapkamer en keuken thuishoren:

https://www.youtube.com/watch?v=T2BxyFVhqWU

Het is allemaal wel wat braaf, cute en feelgood en de male chauvinist pigs zijn wel erg nadrukkelijk stuitend lompe horken. Het is niet moeilijk partij te kiezen in een situatie die zo zwart-wit lijkt. Misschien is het ook lastig om de ongelijkheids-kwestie vanuit deze tijd op waarde te schatten; vroeger was het echt veel erger. Wat ook niet helpt is dat Bobby Riggs er niet zoveel van meende, hij deed zich stuitender voor dan hij was omdat dat deining veroorzaakte en dus meer tv-kijkers en meer geld opleverde. De vormgeving van de film is verre van zwart-wit: de garderobes en interieurs zijn uitzinnig seventies. Grootste troef zijn Emma Stone en Steve Carrell die hun karakters heel mooi neerzetten en de twee voornaamste redenen zijn om de film te gaan zien.

Bonus: wie Ziggo heeft, moet de totaal ongerelateerde tennis-mockumentary 7 Days in Hell eens bekijken, de meest hilarische tennisfilm ooit gemaakt, van de makers van Tour de Pharmacy.

Battle of the Sexes draait vanaf 23 november in de bioscoop

Lees ook