Baymax

Baymax S01E01-02: Aandoenlijke verzorgingsrobot

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Aaibaar Disneypersonage uit Big Hero 6 verdient zonder twijfel zijn eigen televisiereeks.

Baymax! Is een spin-off van Big Hero 6 en een mooi voorbeeld van hoe Disney aan de hand van een televisiereeks kan inzoomen op een personage uit een van hun films: in dit geval de aaibare ‘opblaasbare verzorgingsbewaker’ die zich graag ontfermt over mensen in nood. Zoals in de eerste aflevering waarin hij op straat een kreun hoort van een vrouw op leeftijd.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Ongevraagd diagnosticeert hij haar: ze heeft gewrichtsproblemen. Wellicht biedt zwemmen soelaas naast een gedegen behandeling? Maar de vrouw moet er niets van weten. Dus signaleert Baymax het volgende probleem: ze heeft last van watervrees. Via een aantal slinkse streken weet hij haar niettemin te verleiden tot een duik in een zwembad.

De opzet van Baymax! is dan ook uiterst simpel: in een aflevering van een kleine tien minuten verbetert of herstelt Baymax de levens van zijn patiënten. In de tweede aflevering staat hij een cafébaas bij die haar enkel heeft verzwikt. Ze vindt dat ze door moet werken, maar Baymax adviseert rust. Dat kan echter niet; ze kan niet zomaar de deuren sluiten – totdat haar blessure verergert.

Gelukkig kan Baymax haar zaak tijdelijk runnen: hij kan overal een mouw aan passen. De robot blijkt wel een stuk langzamer in het zetten van kopjes koffie, maar de klanten hebben er allemaal begrip voor – en het levert eveneens aandoenlijke taferelen op.

Sowieso is aandoenlijk de sleutelterm voor de serie. Met afleveringen die je misschien beter als kleine fragmentjes kan beschouwen in het denkbeeldig leven van een Disneypersonage. Niet meer, niet minder. Origineel of verheffend is het niet. Maar het is niet ondenkbaar dat je er toch langer naar kijkt dan je zou kunnen hebben bevroeden.

Baymax!, vanaf 29 juni bij Disney+

Baymax! S01, vanaf 29 juni 2022 op Disney+

Lees ook