Astronomy Club

Astronomy Club: absurde en humoristische sketchshow

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De sketchcomedy levert voor het merendeel geslaagde sketches af.

De New Yorkse theatergroep The Upright Citizens Brigade (UCB) is een fenomeen binnen de Amerikaanse entertainmentwereld. Het is een improvisatiecomedy- en theatergroep die vele talenten voortbracht, onder wie oprichter Amy Poehler (Parks and Recreation) en Broad City’s Ilana Glazer en Abbi Jacobson. Het eerste volledig zwarte team van UCB brengt nu samen met schrijver en producer Kenya Barris (Little, Black-ish) de sketchcomedy Astronomy Club uit.

https://www.youtube.com/watch?v=hLwcFvisQU8

Sketchcomedy blijft een subjectieve kunstvorm, omdat het ook van de kijker afhangt of het getoonde materiaal op de lachspieren kan werken. Toch weten komieken Shawtane Bowen, Jonathan Braylock, Ray Cordova, James III, Caroline Martin, Jerah Milligan, Monique Moses en Keisha Zollar scherpe komedie te creëren, door de meest ongebruikelijke uitkomst te schetsen als reactie op maatschappelijke clichés, middels vindingrijkheid en soms bijtende humor.

Het overkoepelende kader in de zesdelige serie plaatst de groep in een fictieve show à la Big Brother, alwaar de acht leden samen moet leven en werken. Het dient als introductie van de individuele leden en de onderlinge groepsdynamiek. Waarom de titulaire Astronomy Club? Zoals Zollar het omschrijft: omdat de komieken zwart en sterren zijn, en net zoals de meeste sterren kent niemand hun namen.

Binnen het kader zijn er verschillende segmenten, die variëren van hilarisch tot middelmatig. Zie de scènes rondom Ice Cube-dag, een nagebootste (willekeurig) BBC-kostuumdrama alwaar de adellijke dames elkaar beleefd belachelijk maken; minder geslaagd is de sketch rondom de maanlamp in het fictieve huis. Ook maatschappelijke kritiek komt voorbij, zie de scènes met een art-director van een reclamebureau die een racistische versie maakt van het bordspel Dungeons & Dragons, tot Robin Hood die probeert te stelen van een rijke zwarte familie. De aantrekkingskracht van de serie ligt deels in de onderlinge chemie tussen de verschillende komieken. In de komische timing zie je terug dat de acht leden al langere tijd op elkaar ingespeeld zijn.

Satire, kritisch commentaar op de hedendaagse Amerikaanse maatschappij, en popcultuur-parodieën. De kracht van Astronomy Club ligt in de razendsnelle grappen die inspelen op stereotypen en de veelal onvoorspelbare sketches.

Astronomy Club S01, vanaf 6 december 2019 op Netflix

Lees ook