Amazing Stories

Amazing Stories S01E01: nog niet ‘Amazing’

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Goedkope romantiek en inspiratieloos tijdreisgedraal domineren de eerste aflevering.

Amazing Stories laat zich volgens de makers omschrijven als een portaal naar 'de wondere werelden van de meest fantasierijke filmmakers en schrijvers' van het moment. De door Steven Spielberg geproduceerde anthologieserie is een remake van het gelijknamige origineel uit 1985. En de titel is, daar mag geen twijfel over bestaan, bijzonder pretentieus. De lat ligt dus hoog.

https://www.youtube.com/watch?v=8sa8EDeb3eQ&feature=emb_logo

In de eerste aflevering, getiteld ‘De Kelder’, zien we de jonge Sam (Dylan O’Brien, Teen Wolf) die ergens in een pittoreske gemeenschap in het Amerikaanse Midwest huizen restaureert met zijn broer. Terwijl broerlief al is gesetteld met zijn man, en net een baby heeft geadopteerd, date Sam er nog op los. Terwijl hij vloeren sloopt en balkonnetjes schuurt kijkt hij met een half oog naar zijn datingapp. Totdat hij op een dag ineens in het antieke pand waar hij werkzaam is in de schouw een aandenken aantreft uit het verleden. Een doos, met daarin onder meer een foto van een knappe deerne (Victoria Pedretti, You).

Sam is ondersteboven van het kiekje, dat hij 'niet zomaar weg kan swipen'. Wanneer tijdens een storm de stroom uitvalt, en Sam naar beneden raast om de hoofdschakelaar om te zetten, belandt hij door een toevallige samenkomst van omstandigheden – iets met een barometer en oorsuizen – in 1919. Toevallig net voordat de vrouw in kwestie in het huwelijk zal treden – gedwongen door haar moeder. Jawel, de makers kunnen niet genoeg benadrukken dat het begin van de vorige eeuw een volstrekt andere tijd was, zeker voor vrouwen. Hoewel het opzienbarend is dat Sam zonder enig probleem met zijn love interest, en de andere historische figuren, kan converseren.

Dit is weer zo’n gevalletje: wel het zoet; niet het zuur. Hier wordt Amazing Stories een voorbeeld van onuitstaanbaar, kinderlijk escapisme. In werkelijkheid zou Sams geliefde zich rot zijn geschrokken van een man met een raar dialect, in een raar outfit. Ineens in háár huis. Maar nu wordt het zo gebracht alsof het in de sterren stond geschreven, deze onmogelijke maar toch mogelijke liefde. Maar om het huwelijk van de vrouw te kunnen voorkomen zal Sam nog eens heen en weer moeten reizen tussen tijdsgewrichten, om aan bepaalde oneffenheden een mouw te kunnen passen. En zoals het tijdreisgenre betaamt betekent dit simpelweg chaos.

Elke keer dat je in het verleden iets wijzigt, vinden er grote en kleine veranderingen plaats in de toekomst. Scenarist Jessica Scharzer (American Horror Story) doet eigenlijk niets nieuws met deze notie. De eerste aflevering van Amazing Stories is dan ook nergens subliem, of wonderlijk. Je zou kunnen stellen dat de goedkope romantiek uit het verhaal beter bij Disney+ zou passen. Dé thuishaven voor verhalen die toch niet echt vragen om logica.

Amazing Stories S01, vanaf 6 maart 2020 wekelijks bij Apple TV+

Lees ook