You vs. Wild Poster

You vs. Wild: vermakelijke, real-life Indiana Jones

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Kies voor avonturier Bear Grylls welke route hij aflegt, in een spannende zoektocht door de jungle.

You vs. Wild laat zich omschrijven als: hoe junglewaardig ben jij? Je moet voor waaghals en avonturier Bear Grylls in dit ‘interactieve avontuur’ namelijk de juiste beslissingen nemen, terwijl hij in de dichtbegroeide wouden van Centraal-Amerika op zoek gaat naar een arts, die terwijl ze malariamedicatie zou bezorgen aan een inheems volk vermist is geraakt. Real-life Indiana Jones dus.

https://www.youtube.com/watch?v=pwcr3cc0LZM

Grylls laat je telkens tussen twee opties kiezen. Wil je een katapult (kan je goed mee jagen) of een enterhaak (kan je bergkloven mee bedwingen)? Je keuze heeft niet per se direct consequenties voor je volgende stap. Het kan zijn dat je pas later in het level – het geheel is verdeeld in een aantal niveaus – tot de realisatie komt dat je de katapult of de enterhaak toch echt nodig hebt. Je wordt gedwongen om zo snel mogelijk de arts te vinden en de meest efficiënte route te volgen, let dan ook op de kaart die regelmatig in beeld komt. Ook Grylls eigen suggesties – verstopt in zijn wonderlijke observaties over de natuur – kunnen behulpzaam zijn.

You vs. Wild is geschikt voor kijkers vanaf 9 jaar en leent zich prima om op een zondagmiddag op de bank te spelen. Kies je voor de rivier (waar krokodillen je het leven zuur kunnen maken) of ga je rechtstreeks door het woud (waar je met je machete alle begroeiing moet weghakken)? Kies je voor larven of termieten als lunch? Swing je via lianen of steek je via een boomstam over? Het is vaak een kwestie van logisch nadenken. En het is bijzonder vermakelijk om alle mogelijkheden te ontdekken. Hoewel – en dat is een irritant bijeffect – het opnieuw beginnen op een gegeven moment een beetje vermoeit – wéér die scène, wéér die aankondiging.

Interactieve televisie wordt bij Netflix al toegepast in een keur aan kindertelevisieseries, en natuurlijk in de Black Mirror-film Bandersnatch. Het blijft toch – mits goed uitgewerkt – intrigerend. Dat je al struinend door een spreekwoordelijk doolhof de juiste paden moet inslaan. En het is in tegenstelling tot Indiana Jones in You vs. Wild ook nog eens gelardeerd met (een vorm van) realisme. De capriolen van de mediagenieke Bear Grylls – die hij vrolijk tentoonspreidt – zijn misschien bij vlagen geënsceneerd, maar wel levensecht.

You vs. Wild S01, vanaf 10 april 2019 op Netflix

Lees ook