World on Fire

World on Fire S01: ambitieus oorlogsdrama met hart

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Met rollen voor Sean Bean, Helen Hunt en Lesley Manville.

Foto credits: BBC

In de dramaserie World on Fire staan de verhalen van gewone mensen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog centraal. Hierdoor voelt de serie als een frisse wind in het enorme aanbod van series die zich in deze periode afspelen. De serie speelt zich af in Polen, Engeland en Frankrijk en bedenker Peter Bowker (The A-Word) slaagt erin de verschillende verhaallijnen mooi samen te brengen. Soms een tikkeltje voorspelbaar, wat het af en toe soapachtig maakt, maar dit doet niets af aan de spanning.

https://www.youtube.com/watch?v=ttVQ_C8gvRg&feature=emb_logo

Harry Chase (Jonah Hauer-King) moet als diplomatieke vertaler naar Polen net als hij zijn liefde heeft betuigd aan Lois Bennett (Julia Brown). Lois is een vrouw die niet bang is om te zeggen wat ze wil. Ze zingt in clubs en zoekt naar iets wat haar meer voldoening kan geven; ze wil iets doen buiten Manchester. In Polen leert Harry echter een nieuwe liefde kennen: Kasia Tomaszeski (Zofia Wichlacz). En hoewel hij alleen maar zes maanden weg is van huis, verandert de oorlog hem drastisch. Hij trouwt met Kasia en zorgt ervoor dat zij samen met hem naar Engeland kan, weg van de oorlog. Echter offert zij haar kans op vrijheid op door haar broertje Jan (Eryk Biedunkiewicz) met Harry mee te sturen. Harry laat het jongetje vervolgens bij zijn moeder achter, als hij besluit om het leger in te gaan. Ondertussen wordt Douglas (Sean Bean), de vader van Lois, vrienden met Robina Chase (Lesley Manville) en hij ontfermt zich over de jongen.

In Berlijn is de Amerikaanse journaliste Nancy Campbell (Helen Hunt) vaak in gesprek met nazi Schmidt (Max Riemelt; Sense8), om meer te weten te komen over de gruwelheden die onder het naziregime gepleegd worden en deze aan het licht te brengen. In Frankrijk probeert dokter Webster O’Connor (Brian J. Smith; Sense8) niet alleen zijn patiënten te redden, maar ook zijn Frans-Afrikaanse geliefde Albert Fallou (Parker Sawyers). En in Polen is Kasia uit op wraak tegen de Duitsers, door alle mensonterende gebeurtenissen waar zij getuige van is geweest.

Wat de serie goed doet is de grote gevolgen van de oorlog die klein lijken te vertellen door interpersoonlijke verhaallijnen. Je ziet de personages veranderen naarmate ze meer zien en meemaken in de oorlog. Ook geeft het aandacht aan onderwerpen die vaak onderbelicht zijn in series over de oorlog. Zo komen onder andere shellshock, racisme, homovervolging en moord op kinderen die een ziekte hadden aan bod.

World on Fire S01, vanaf 25 oktober 2020 in zijn geheel op NPO Plus, en tevens wekelijks te volgen op NPO 2 en NPO Start.

Lees ook