Wie is de Mol S20E05: Miljuschka verlaat de Nathan-tunnel?! Dom!

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zitten nog steeds volledig in de Nathan-tunnel, maar daar is wel een klein barstje ingekomen.

SPOILER ALERT!

Fijn, de aflevering waarin er niemand naar huis moet, is geweest. Met de finale op zaterdag 14 maart leert een simpele rekensom ons dat er vanaf nu elke aflevering ‘gewoon’ iemand naar huis gaat. Na aflevering 5 zitten we nog steeds volledig in de Nathan-tunnel. Maar daar is wel een klein barstje ingekomen. Daarover later meer.

Bij de eerste proef zien we dat Johan, Miljuschka, en Nathan het spel vroegtijdig moeten verlaten. Dat Nathan en Johan daadwerkelijk de laser aanraken, kan goed duiden op de afleveringstitel ‘aangeraakt’. De vraag is of het hier juist goed is om als Mol uit het spel te raken. Enerzijds moeten de opdrachten door minder mensen worden volbracht – minder kans van slagen. Anderzijds heb je ook de mogelijkheid niet meer om het spel te beïnvloeden. Maar met deze groep van atechnische deelnemers is dat nauwelijks nodig.
Wat verder opviel deze ronde: Rob wist ineens de antwoorden op vragen die hij moest beantwoorden op de laptop: Windmolen, Melkmeisje en Rood. Kan dit verwijzen naar Wie is de Mol: Rob? Een ander iets wat we zeker niet onbesproken mogen laten is het Mario-muziekje dat te horen was toen Claes aan het spelen was; bij iedereen was het ‘normale’ Mario-deuntje te horen, maar bij Claes speelde het deuntje dat te horen is wanneer Mario zich in een level onder de grond bevindt…  Onder de grond, Mol… Jaja!

Opdracht 2 is een heerlijke opdracht. Voor de kijker, maar zeker ook voor de Mol. We hebben deze opdracht met een Nathan-bril bekeken en hij was weer lekker bezig, onze vriend met de mat. Als Mol wil je zo’n opdracht met Johan spelen. Johan is nonchalant, onoplettend en nogal een kluns. En Nathan (lees: de Mol) kiest natuurlijk onnoemelijk krappe straatjes (waar geen letters liggen) om samen met Johan doorheen te fietsen. Onderwijl leidt Nathan hem ook nog de hele tijd af: ‘Kijk uit voor die hond’ en ‘Hete koffie!’ – precies op het moment dat ze langs het vraagteken fietsen. Op deze manier brengen Johan en Nathan geen enkele letter binnen. Echter, hier gaat het helemaal niet om. Je kan alle letters vinden, maar dan heb je nog geen cent verdiend. Het gaat om het geld dat op de plekken ligt waar de letters stonden. Nathan heeft er op deze manier voor gezorgd dat Johan en hij niet mee mochten zoeken naar de letters. Slim gespeeld, hoewel het Nathan misschien niet heel lekker uitkwam dat hij in een team van twee zat.

Maar laten we ook een kleine verdachtmaking – ja, een barstje in de Nathan-tunnel – van Claes niet onvermeld laten. Claes komt rennend, en helemaal in zijn eentje, met het rode vraagteken aan. Zou een Mol dit doen? Het snelle antwoord is: nee, want die zou nooit dat vraagteken pakken. Maar een Mol zou dit wél doen. Want: het vraagteken levert geen geld op en op deze manier maakt Claes zich alleen maar minder verdacht bij de kandidaten. Mollenstreek! Maar goed, hij is natuurlijk gewoon een kandidaat. En Leonie! Die rent voorop, al schreeuwend dat ze weet waar het geld moet liggen, naar geen envelop. De rest volgt gedwee. Veel letters gevonden, geen geld. Ook prima spel, mocht zij de Mol zijn. Maar dat is ze niet, zo zagen we vorige week al toen ze bij de executieopdracht geld voor de pot pakte.

Graag aandacht voor de neonborden die op de markt hingen! Noteer maar vast in uw agenda: hierop was de naam van de Mol te zien – in het Chinees natuurlijk. Chinees dat ze in de laatste opdracht pas zouden gaan leren en daarom heeft niemand dit gezien. Een eerste check leert ons dat de namen van de vier kandidaten van wie we weten hoe je ze in Chinese tekens schrijft – Miljuschka, Buddy, Leonie en Claes – niet op de neonborden te zien waren voor de kijker. Van de overige drie kandidaten kregen we niet te zien hoe je hun namen in het Chinees schrijft. Dit gaan we uitzoeken, want natuurlijk zit de Mol (lees: Nathan) bij deze drie kandidaten.
Waarom de naam van de Mol op deze neonborden te zien zal zijn, vraagt u? Nou, de hint die Rik weggaf in de allereerste opdracht, die (20ste letter van zijn welkomstwoorden – we legden het hier vorige week voor uit) luidt niet voor niets MOL IN NEON. We gaan dit uitzoeken en komen snel terug!

De laatste opdracht is een klassiek voorbeeld van schadebeperkend en aandachtsregulerend Molschap. Als kandidaat wil je natúúrlijk de kans om de Mol te ontmaskeren niet laten lopen. Natúúrlijk ga je dat park in om je vermoedens bevestigd te krijgen. Nathan niet. Enerzijds valt er voor hem geen info te winnen – hij weet immers al wie de Mol is. Anderzijds zorgt hij er door 250 euro te pakken voor dat de verdenkingen bij hem wegblijven. Goed, het kost 250 euro, maar op de lange termijn zorgt dit voor winst, wordt hij meer vertrouwd en mag hij zelfs de penningmeester blijven; hoe bestaat het! Onnozelen zullen hier beredeneren dat Nathan geld pakt en dus niet de Mol is, maar elke Mol pakt geld om niet verdacht te worden. Je hoort Miljuschka en Leonie het zeggen: ‘Wat een goedzak is het toch! Ik ken niemand die zo’n goede teamspirit heeft’. Men zal bedrogen uitkomen…

Speurders die de waaier en de naam van de Mol hopen te spotten: geef het maar op. Natuurlijk gaan we dit niet zien op tv. Focus jullie aandacht alsjeblieft op de neonborden! Daar staat de naam van de Mol te lezen. En deze naam hebben we natuurlijk nog niet in beeld gezien. Zo makkelijk is het niet. Opvallend: wanneer iedereen elkaars naam gaat bekijken, is Nathan nog bezig zijn naam op te schrijven. We zien niemand aandacht geven aan Nathan!

Maar dan. We stuiterden zowat van de bank. Riepen we hier vorige week Miljuschka nog uit tot winnaar omdat ze openlijk aangaf dat ze, als enige, op Nathan zit, spreekt ze nu openlijk uit dat ze ervan overtuigd is dat Leonie de Mol is! Wat is hier aan de hand? Is ze geswitcht? En we wilden Buddy, haar bondgenootje (geheim, dat wel), vandaag nog wel uitroepen tot verliezend finalist. Goed, die vlieger gaat dus (nog) niet op, maar dit roept natuurlijk wel vragen op. We herkennen dit ‘wisselende stemgedrag’ van Mollen als Merel Westrik, Kees Tol en Thomas Cammaert; zij wisselden ook per aflevering van hoofdverdachte. Barstje nummer twee…

Tot slot, om onze Nathan-tunnel te bevestigen en om u ervan te overtuigen dat Nathan de Mol is, een kleine recap van vorige week én een vooruitblik naar volgende week.
Die opdracht waarin die auto’s juist geparkeerd moesten worden. Ja, we zagen al dat Nathan hier molde, maar wat te denken van deze hint: zien we hier het nummerbord van de laatste auto getatoeëerd op de arm van Nathan?


En wat te denken van deze hint! In de leader zien we een telefoon in het gras liggen met de tijd 18:10 uur erop. Deze telefoon moet volgende week gezocht worden in een grasveld, zo zagen we in de vooruitblik. Maar als we dat fragment stilzetten, zien we ook de datum van woensdag 29 mei. Goed, tik dit gewoon voor de gein eens in via Google. En wat zien we daar verschijnen? Een link naar de samenvatting (geplaatst om 18.10 uur) van de wedstrijd De Graafschap – Sparta. De wedstrijd waarin Sparta promotie afdwong naar de Eredivisie. En Sparta is de club waar Nathan jeugdtrainer is!Genoeg stof om over na te denken, en vergeet vooral die neonborden op de markt niet!

Lees ook