Welcome to the Blumhouse: Evil Eye

Welcome to the Blumhouse: Evil Eye: indiaas (bij)geloof en toxische masculiniteit

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een sprookje voor uithuwelijking verandert in een nachtmerrie.

Onder de noemer Welcome to the Blumhouse brengt filmproducent Blumhouse Productions (bekend van Get Out en The Invisible Man) in de horrormaand oktober vier ijzingwekkende films uit bij Amazon Prime.

https://www.youtube.com/watch?v=ZYMa0sqkCYo

Pallavi (Sunita Mani uit GLOW) is bijna 30 jaar oud en single. Vrijwel dagelijks wordt ze door haar moeder (actrice Sarita Choudhury steelt de show als Usha) in New Delhi gebeld, die een geschikte partner voor haar dochter zoekt. Misschien is een ingenieur uit New Orleans wat? Dat is dichtbij Pallavi’s woonplaats Houston, en hij houdt ook van hiken en muziek. Maar Pallavi heeft geen haast en veracht de goedbedoelde uithuwelijking van moederlief. Gelukkig stuit ze zelf op een dag op de perfecte man. Hoewel Sandeep (Omar Maskati) te goed lijkt om waar te zijn.

Sandeep is jong, rijk en intelligent. Dus zou je denken dat Usha blij is met haar aanstaande schoonzoon. Maar niets is minder waar: wanneer Pallavi haar een foto stuurt, dan krijgt ze bijna een hartverzakking. Sandeep is de reïncarnatie van de man die haar 30 jaar eerder probeerde te vermoorden. En nu heeft hij het gemunt op haar dochter. Ze wordt echter niet geloofd door haar omgeving die haar ziet als een raaskallende oude vrouw. Flarden in het begin van de film bewijzen evenwel het tegendeel: we zien hoe de jonge Usha in het verleden achternagezeten wordt door een engerd.

Filmmakers Elan en Rajeev Dassani spelen in Evil Eye met Indiaas (bij)geloof en toxische masculiniteit. Want Sandeep is een treffende metafoor voor hoe je als vrouw soms de verkeerde kan treffen, met ernstige gevolgen. Sandeep is ook een metafoor voor het cyclische van het kwaad, dat voortdurend bestreden dient te worden. Het zijn interessante vondsten in een film die het vooral moet hebben van de laatste enigszins zinderende akte. De opmaat naar deze escalatie is bij vlagen geestdodend en bestaat vooral uit véél telefoongesprekken tussen moeder en kind. Dan is zelfs anderhalf uur voor een speelfilm aan de lange kant.

Welcome to the Blumhouse: Evil Eye, vanaf 13 oktober 2020 op Amazon

Lees ook