TV

Wat maak je mee als je meedoet aan een quiz?

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Redacteur Paul de Bruin meldde zich aan bij De tv-kijker van het jaar, rook aan de finale maar kreeg last van koudwatervrees en gêne.

Kan je als zichzelf respecterende jongeman van begin 30 er nog openlijk voor uitkomen dat je regelmatig, en graag, tv kijkt? Onder leeftijdsgenoten, of jonger, is het onderuit hangen op een driezitsbank, kijkend naar – goedgemaakte – programma’s op NPO, RTL of SBS allesbehalve hip. Steevast antwoord, als je vraagt of ze iets op tv hebben gezien: ‘ik heb geen tv’ of ‘ik heb geen tijd om tv te kijken’. Wat eigenlijk bedoeld wordt: ik heb een interessant leven, daar past tv niet in. Daarom, met gepaste gêne: ik kijk regelmatig en graag lineaire tv! Zo, het staat er, zwart-op-wit. Als quizliefhebber en notoire tv-kijker besluit ik me op te geven voor het nieuwe tv-programma De tv-kijker van het jaar.

‘Gefeliciteerd, u bent geselecteerd voor show 2 van De tv-kijker van het jaar.’ Na deze boodschap in mijn mailbox probeer ik een aantal vrienden mee te krijgen naar de studio voor support. ‘Saai’, ‘Lijkt me niks’ en – ja hoor – ‘Ik kijk geen tv’ zijn de reacties. Ik moet dus alleen naar Hilversum, zoveel is duidelijk. Aangekomen bij Studio 33, ver weg van de glitter en glamour van het Mediapark, meld ik me aan en volg de paarse pijlen, gemaakt met een WordArt-stijl die me doet denken aan scripties uit mijn middelbareschooltijd. Ze leiden naar een opmerkelijk kleine kantine. Een vreemd soort ongemak maakt zich meester van me. Wat doe ik hier? Wil ik wel op tv? Wat als ik afga? En: moet ik me niet schamen omdat ik regelmatig televisiekijk? Na enig oponthoud gaan de deuren naar de studio gelukkig open, kandidaten mogen eerst. Tassen en jassen mogen niet mee, die moeten in een grote kist achterblijven in de kantine, zo vertelt de productieleider. Hij had buiten Joke gerekend. Joke, midden 70, steunend op haar rollator: ‘Mijn tas krijgen ze niet, daar zitten m’n medicijnen in.’

 

Lees ook