Virgin Rver

Virgin River S03E01: een heerlijke guilty pleasure

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Na een zoetsappig begin neemt de misère toe in het derde seizoen, zoals de ongeschreven regels van het melodrama ook voorschrijven.

Het tweede seizoen van Virgin River eindigde met een cliffhanger, maar Jack (Martin Henderson) heeft de aanslag op hem overleefd, dat kon ook niet anders. De liefdesverhouding tussen de adonis en Mel (Alexandra Breckenridge) is de amoureuze ruggengraat van Virgin River; het melodrama bestaat bij de gratie van de twee lovers die elkaar met wellustige blikken bewonderen. Dat wordt ook in de eerste aflevering van het derde seizoen weer eens onderschreven: Mel is jarig en Jack probeert haar helemaal in te pakken. Zo laat hij zelfs sushi bezorgen in het gehucht door een bevriende bushpiloot de delicatesse te laten overvliegen.

Het lijkt er overigens op dat Jack dit romantische gedrag ook, of nog steeds, vertoond omdat hij Mel een beetje wil compenseren voor het gezeur dat zij telkens moet aanhoren over Jacks ex Charmaine (Lauren Hammersley) en de tweeling die hij met haar heeft. Charmaine is op haar beurt verloofd met een onuitstaanbare maar rijke minkukel. Probeert ze Jack een hak te zetten? Want Jack wil zich ineens innig bemoeien met de tweeling. Dat leidt dus – als vanouds – tot gekibbel over en weer. Met eveneens serieuze verhaallijnen: wie viel Jack aan? Hoe is het gesteld met de huisartspraktijk van Doc (Tim Matheson)?

https://www.youtube.com/watch?v=SzYU3kgMPEw

Maar terug naar Mels verjaardag – en dit is, voor de goede orde, een spoiler! – die eindigt in vuur en vlam. Terwijl Jack zijn geliefde na zonsondergang tijdens een stoombad trakteert op een cupcake (wat zouden we eens doen met de glazuur, vraagt Mel zich in een geile bui af) staat hun huis ineens in lichterlaaie. Alsof de makers daarmee zeggen: alles leuk en wel met al die lieflijke gestes van Jack, maar de kijker is vast en zeker weer toe aan een flinke dosis misère. En die misère neemt in het derde deel bijna epische proporties aan, zoals dat gaat in melodrama’s – een fancy woord voor soapseries. Maar showrunner Sue Tenney heeft ook nooit beweerd dat Virgin River een hoogstaand drama is.

Virgin River is en blijft een heerlijke guilty pleasure. Misschien wel het best bewaarde geheim van Netflix. Ware het niet dat er naar verluidt nogal wat abonnees – ook veel Nederlanders! – naar kijken.

 

Virgin River S01, vanaf 9 juli 2021 op Netflix

Lees ook