Vikings S05B

Vikings S05E11: saaie achterkamertjespolitiek

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Historische show is langzaam maar zeker getransformeerd tot kleurloos melodrama.

In de openingsscène van het tweede gedeelte van het vijfde seizoen van Vikings zien we hoe Ivar the Boneless (Alex Hogh Andersen) Kattegat fier binnenrijdt met zijn troepen. Waarop hij zichzelf uitroept tot de nieuwe koning. Het lag in de lijn der verwachting dat de gevreesde machtswellusteling zou prevaleren. Vervolgens zien we hem tijdens een bacchanaal in benevelde staat, terwijl hij pist op z’n troon.

https://www.youtube.com/watch?v=SLOa9s1q_Ug

Ivar is op zoek naar Lagertha (Katheryn Winnick) en haar discipelen, die hem zijn ontvlucht. En in Engeland bestijgt koning Alfred (Ferdia Walsh-Peelo) na de dood van zijn vader de troon. Hij krijgt het meteen aan de stok met de kerk: de nieuwbakken heerser wil graag dat ‘kennis’ met alle Saksen wordt gedeeld; de kerk wil de burgers traditiegetrouw dom houden.

Floki (Gustav Skarsgard) bevindt zich nog steeds in de kolonie van ‘steen, zwavel en dood’, waar het leven niet zo voortvarend gaat als hij voor ogen had – en dus opperen andere inwoners om de beste man dan maar te executeren.

Lagertha prevelt intussen dat ze weigert dat ‘dit het einde van m’n verhaal wordt’. Daarmee bedoelt ze dat ze de geschiedenisboeken ingaat als verslagen krijger. Maar bisschop en parttime krijger Heahmund (Jonathan Rhys Meyers) heeft het plan opgevat om met Lagertha te verkassen naar Engeland. Daar zullen ze in opdracht van het koningshuis nieuwe noordelijke indringers – Vikings worden ze nimmer genoemd; wel Denen – moeten verslaan.

Hoewel de eerste aflevering er een van expositie is - de lijnen uitzetten voor wat gaat komen – valt op dat Vikings langzaam maar zeker is getransformeerd tot een Shakespeariaans melodrama. Er is getouwtrek, plechtstatig overleg en er zijn boze blikken over en weer. Het is tamelijke saaie achterkamertjespolitiek. Er wordt gesmacht naar de grote gevechten, die zich wellicht verderop in het seizoen nog zullen aandienen. Vikings moest het namelijk nooit hebben van tact, maar juist van bruutheid. Boven alles lijkt het tweede deel van het vijfde seizoen een herhaling van zetten en oogt de serie uitgeblust. Dat er een zesde seizoen in aantocht is, is daarom verbazingwekkend.

Vikings S05B, vanaf 15 juni 2019 op Ziggo

Lees ook