Van Helsing S03

Van Helsing S03: meer focus, meer lol

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Na een wat zwabberend tweede seizoen stelt seizoen drie van vampierserie weer de juiste prioriteiten.

De eerste twee seizoenen van Van Helsing - van showrunner Neil LaBute (In the Company of Men) - waren wisselend van kwaliteit. Het eerste seizoen was overwegend sterk en richtte zich vooral op het mysterie rond Vanessa Helsing (Kelly Overton), verre familie van legendarische vampierjager Abraham van Helsing, wier bloed een vampier voorgoed weer terug in een mens verandert. Ze werd bijgestaan door een verzameling kleurrijke en gelaagde personages, waaronder marinier Axel (Jonathan Scarfe), wetenschapper Doc (Rukiya Bernard) en voormalige vampier Flesh (Vincent Gale).

https://www.youtube.com/watch?v=CkgrAUo4Kyw

Het tweede seizoen zwiepte daarentegen alle kanten op. Aan de ene kant was er de welkome toevoeging van Missy Peregrym (Rookie Blue) als Scarlett Harker, de lang verloren zus van Vanessa, met hetzelfde magische bloed. Aan de andere kant waren er helaas ook de veel te lang uitgesponnen capriolen van opperslechterik Dmitri (Paul Johansson), die ooit nog in de leer was bij Marquis De Sade, en zijn zoektocht naar een ‘Elder’ (een oppervampier). Zelfs de martelpraktijken van Sam (Christopher Heyerdahl, Hell on Wheels) werden op den duur eentonig.

In seizoen drie heeft de serie weer wat van de focus terug. Vanessa en Scarlett gaan samen op zoek naar de andere Elders, in de hoop zo het grote kwaad, de Dark One (oftewel Dracula), voor eens en altijd uit te roeien. Ondertussen waart er een nieuw soort vampier rond, de Daglopers, ongevoelig voor zonlicht en zo goed als onverwoestbaar.

De makers lijken ook meer lol met hun vampierwereld te hebben, bijvoorbeeld in de vorm van één van de Elders, een gezworen maar niet geheel betrouwbare dienaar van de twee Helsing-zussen, die rondloopt in de vorm van Vanessa’s beste – en uiterst dode - vriendin Susan (Hilary Jardine). En dan hebben we het nog niet eens over de kungfu vampieren uit eind negentiende eeuws Hongkong en een vampiersoort met groen fluorescerend bloed en telepathische gaven gehad.

Ook Vanessa zelf is interessanter. Eerst dronk ze bloed puur als oppepper, maar sinds ze gebeten is door een Elder kan ze opeens niet meer zonder – het feit dat ze haar doodgewaande dochter in seizoen 2 heeft zien verkolen in de zon werkt natuurlijk ook niet mee aan een gezonde psyche. Koppel dat aan de voorspelling van het Orakel (Jesse Stanley) dat niet beide zussen het einde levend zullen gaan halen, en het maakt de uitkomst van het gevecht tussen de Van Helsings en het Ultieme Kwaad – zelfs met de belofte van een vierde seizoen – opeens een stuk minder zeker.  

Van Helsing S03, vanaf 25 februari 2019 op Netflix

Lees ook