Twin

Twin S01E01: typische Noorse zwarte humor

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Acteur Kristofer Hivju speelt een geestige dubbelrol in drama met hilarische premisse.

Surfdudes en tweeling Erik en Adam (beiden gespeeld door de Noorse acteur, Kristofer Hivju, bekend uit Game Of Thrones) zijn de stichters van een surfwalhalla aan de grillige Noorse kust. Vijftien jaar later bivakkeert Erik nog steeds in een campertje tussen de andere aanbidders van de onstuimige golven, terwijl Adam zich heeft ontpopt als entrepreneur en gezinsman. Als Eriks camper op een dag wordt weggesleept, zit hij in de problemen. Hij besluit hem terug te stelen, maar wordt gezien door de man die hij nog twee jaar huur moet betalen. Zodoende volgt een achtervolging op een kustweg die desastreus eindigt wanneer Erik met camper en al in de zee belandt.

Dat hij het heeft overleeft en elders aan de kust 'aanspoelt', weet de politie aanvankelijk niet. Bovendien kan Erik nu, gezien de staat van zijn camper, nergens terecht. Hij hoopt bij zijn tweelingbroer – die een motel runt in de buurt – tijdelijk een kamertje te kunnen betrekken. Maar Adam wil zijn zwervende broer geen onderdak bieden. Tijdens een vechtpartij op Adams boot – die Erik op het punt staat te stelen om te gebruiken als nieuw onderkomen – begint Adams echtgenote Ingrid (Rebekka Nystabakk) zich ook met de broederruzie te bemoeien, met ernstige consequenties.

Per ongeluk vermoordt ze Adam. Als de politie de volgende dag aanbelt om te vragen of Ingrid misschien weet waar Adam is dan bedenkt ze naarstig een plan: wat als Erik doet alsof hij Adam is? Op die manier zou Erik en Ingrid een rechtszaak (en een eventuele veroordeling) bespaard blijven? Dus moet de loser – Hivju zet een geestige veertiger in een puberlijf neer – acteren alsof hij een familieman en succesvol ondernemer is. Het is een weinig originele maar zeer treffende invalshoek voor een misdaaddrama, gelardeerd ook met typische Noorse zwarte humor – je zou bijna stellen dat alleen Noorse scenaristen zo’n hilarische premisse zouden kunnen bedenken.

Het grappige ook aan Hivju’s personages is dat Erik veel vermakelijker is dan de wat norse Adam. Waarschijnlijk zal je dan ook in de rest van het seizoen, als Erik Adam speelt, telkens een glimp, of misschien wel iets meer, van Erik zien. Ze vormen niettemin een mooie twee-eenheid. Adam kan wel wat meer onbevangenheid gebruiken; Erik mag zijn zaakjes wel wat beter op orde krijgen. Zo zien we Hivju weer eens in een andere hoedanigheid, dan bijvoorbeeld als de krijger die hij speelde in Game of Thrones. En blijkt dat de Noorse acteur dit prima kan, ere wie ere toekomt.

Twin, vanaf 1 juli volledig te zien bij NPO Plus, vanaf 5 juli vanaf maandag t/m donderdag op NPO 3 en NPO Start

 

Twin S01, vanaf 4 juli 2021 op NPO

Lees ook