True Spirit

True Spirit: zoete biopic neemt alle wind uit eigen zeilen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Hoe hou je een film van een waargebeurd verhaal, waarvan iedereen de uitkomst al weet, interessant? True Spirit laat zien hoe het niet moet.

Foto credits: Julian Panetta / Netflix

Als klein meisje wist de Australische Jessica Watson (als 16-jarige gespeeld door Teagan Croft, Titans) het zeker: ze wil als jongste persoon ooit in haar eentje rond de wereld zeilen. Op 18 oktober 2009 is het zover, en starten zij en haar boot Pink Lady een wereldreis die 210 dagen zal gaan duren.

https://www.youtube.com/watch?v=UPYD9dw6jmA

Niemand die aan de film True Spirit begint zal denken dat Watson de eindstreep niet haalt. In 2010 is ze inderdaad de jongste zeiler die deze tocht solo heeft afgelegd – in 2012 nam onze eigen Laura Dekker het stokje als jongste over, al kwam zij tussendoor wel aan land.

Dus staat regisseuse Sarah Spillane voor een grote uitdaging: hoe hou je een waargebeurd verhaal interessant, wanneer iedereen de uitkomst al weet? En daar gaat het bij True Spirit toch al snel mis. Wanneer de film begint zijn de eerste belangrijke hordes al genomen (haar ouders zijn haar grootste supporters en ook de overheid doet – in tegenstelling tot bij Laura Dekker – niet al te moeilijk). De enige antagonist in het verhaal is een lokale verslaggever, maar zelfs hij gaat snel overstag, eenmaal langdurig blootgesteld aan haar opgewekte videoblogs. Dus moet alle narratieve spanning komen van de reis zelf, afgewisseld met flashbacks van een jonge, maar zeer gedecideerde Jessica, en met bezoekjes thuis bij de rest van de familie, geleid door moeder Julie (Anna Paquin, True Blood), die samen met coach Ben (Cliff Curtis, Avatar: The Way of Water) non-stop bij de telefoon lijkt te bivakkeren.

Het zorgt allemaal niet voor de meest boeiende on-demand-televisie. Dat de meeste dialogen klinken als tegeltjeswijsheden helpt ook niet bepaald mee. Het ‘hoogtepunt’, begeleid door een digitale sterrenhemel en een dertien-in-een-dozijn-cover van David Bowies Starman, wil ik jullie niet onthouden: ‘De wereld kan een moeilijke plek zijn, maar is ook heel erg mooi.’

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Laat ik dit voorop stellen: de echte Jessica Watson leverde een geweldige en unieke prestatie. Maar als kijker van True Spirit voel je je meer als de Jessica die dagenlang zonder wind op de oceaan ronddobbert: uitermate humeurig en klaar voor de finish.

True Spirit, vanaf 3 februari 2023 op Netflix

Lees ook