Podcast luistertips: Alex van Warmerdam en WK-voorpret

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Welke podcasts moet je deze week gehoord hebben? De Lagarde spit door het enorme aanbod en brengt wekelijks vijf afleveringen die de moeite waard zijn. Met deze week onder meer Alex van Warmerdam en WK-voorpret.

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast
Aflevering: Ik ben een simpel ventje

Ter ere van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L’histoire kaputt, die volgende week in opent in het EYE Filmmuseum, halen negen sprekers herinneringen op aan de regisseur. In deze eerste aflevering komt actrice Ariane Schluter aan het woord. Ze spreekt over haar allereerste samenwerking met Van Warmerdam in het theater, maar ook over hoe ze met haar hoofd in een bak Brinta moest hangen voor haar sterfscène in Borgman.

5 Live’s Football Daily
Aflevering: Top 10 World Cup Mad Moments

Een stukje WK-voorpret, ook al doen we zelf niet mee. BBC-presentator Nick Bright dook in de archieven en zocht de tien meest controversiële momenten in de WK-geschiedenis op. En daar doen wij wel in mee, dankzij de rochel van Frank Rijkaard in het matje van Rudi Völler in 1990. Verder: de uitschakeling van Italië door het Zuid-Korea van Guus Hiddink in 2002 (met een beetje hulp van de scheidsrechter) en de mysterieuze ziekte van Ronaldo voor de finale van 1998.

Het Volkskrantgeluid
Aflevering: Hoe kijkt onze correspondent Frankrijk terug op vijf veelbewogen jaren?

Vijf jaar geleden verhuisde journalist Peter Giesen naar Parijs om de Frankrijk-correspondent te worden voor de Volkskrant. Het eerste jaar trof hij nog ‘een gebrek aan urgent nieuws’ aan, maar toen kwamen gebeurtenissen als de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de Bataclan. ‘Het voelde alsof er een nieuw tijdperk aanbrak’, vertelt de journalist, die aangeeft dat hij bang was om als oorlogsjournalist te eindigen. Lees ook meer over de Netflix-docu November 13, dat gaat over de aanslagen in Parijs.

WTF with Marc Maron
Aflevering: David Harbour

Marc Maron groeide de afgelopen jaren uit van een relatief onbekende stand-up comedian (zijn recente special staat op Netflix) tot de maker van één van de bekendste podcasts ter wereld. Hij maakte memorabele afleveringen met Barack Obama, waarin hij het n-woord gebruikte, en met Robin Williams, die sprak over zijn zelfmoordneigingen. In deze 921ste (!) aflevering ontvangt Maron (later deze maand ook weer als acteur te zien in GLOW) acteur David Harbour, die we kennen als Jim Hopper uit Stranger Things (en straks ook als Hellboy). De Amerikaan spreekt niet alleen over zijn werk, maar ook over verslavingen en geestelijke gezondheid.

Nerdland maandoverzicht wetenschap en technologie
Aflevering: Nerdland maandoverzicht mei 2018

Wat was het meest opvallende wetenschappelijk nieuws van de afgelopen maand? Gastheer Lieven Scheire (bekend als panellid van Proefkonijnen) legt uit of octopussen buitenaards zijn of niet, wat de nieuwste ontwikkelingen in de robotica zijn en wat ondernemer Elon Musk deze maand gedaan heeft.

Luister ook iedere week naar De Lagarde Radio, de podcast over series en tv. Vrijdagnacht rond 4:30 op NPO Radio 1 en op onder meer delagarde.nl/podcast en Apple Podcasts.

Lees ook