This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist

This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist S01: het mysterie van 13 gestolen kunstwerken

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De grootste kunstroof van de Verenigde Staten in Netflix’ true-crime-jasje.

Kunstroven zijn fascinerend. Hoe ze zijn gepleegd, wie het heeft gedaan en wat er met de kunstwerken is gebeurd. Het inspireert podcasts, documentaires, series en films. Zo ook de grootste kunstroof ooit in de Verenigde Staten.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Twee mannen die zich voordeden als politieagenten wisten dertien kunstwerken te stelen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Ruim 30 jaar later zijn deze belangrijke stukken uit de kunstgeschiedenis nog altijd niet teruggevonden. Meesterwerken van Rembrandt, Vermeer, Degas en Manet werden binnen 81 minuten door de dieven uit de lijsten gesneden en meegenomen. De geschatte waarde werd in 1990 geschat op zo’n 200 miljoen dollar – nu zou dat eerder bij een miljard liggen. De lege lijsten hangen nog altijd in het museum 'wachtend tot de werken thuiskomen'.

In het vierluik van regisseur Colin Barnicle komen museummedewerkers, ooggetuigen, FBI- en politie-agenten, advocaten en journalisten aan het woord. Maar de maker wist ook de befaamde kunstdief Myles Connor voor de camera te krijgen. Dit zorgt voor een fascinerend portret over hoe en waarom de roof mogelijk is gebeurd, hoe belangrijk kunst is, maar ook waar de kunstwerken nu misschien zijn.

In een stad waar kunst en georganiseerde misdaad naast elkaar leven en in een tijd waarin kunst steeds een hogere waarde kreeg, is het alleen maar logisch om één plus één bij elkaar op te tellen. Barnicle besteedt daarom ook ruim aandacht aan de gevestigde maffia in Boston. Maar ook aan de bijzondere geschiedenis van het prachtige museum. (Gestolen) kunstwerken kunnen gebruikt worden als onderpand of deel uitmaken van een privécollectie. Of ze zijn verbrand, omdat de dief het te heet onder de voeten voelde worden.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De documentaire speculeert wie de daders geweest kunnen zijn, maar wil meer laten zien hoe waardevol kunst is en wat het kijken ernaar kan doen met iemand. 'Kunstwerken zijn alleen kunstwerken, omdat je er interactie mee hebt.'

This is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist S01, vanaf 7 april 2021 op Netflix

Lees ook