Their Finest

Their Finest: subtiel feminisme

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Gemma Arterton speelt een vrouwelijke scenarist die propagandafilms maakt voor de Britten in het Londen van 1940 in fijnzinnige komedie.

Foto credits: Nicola Dova

Het is 1940. Londen wordt met grote regelmaat gebombardeerd door de nazi’s. De Britse moraal moet worden opgevijzeld, dus maakt het Britse ministerie van Informatie propagandafilms waarin mannen en vrouwen worden opgeroepen deel te nemen aan de strijd – of in fabrieken munitie te gaan maken. Catrin Cole (Gemma Arterton) wordt op een dag geheel tegen haar verwachting ingehuurd door deze zogeheten ‘filmdivisie’ om als scenarioschrijver – ze heeft al ervaring met stukjes in de krant – te werken aan korte films die in de cinema’s tussen twee speelfilms in worden ‘gesandwicht’. Ook krijgt ze de kans om ‘slop’ (vrouwendialoog) te schrijven voor films.

https://www.youtube.com/watch?v=MnGKnxaPyZg

Their Finest – gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2009 van Lissa Evans – is van meet af aan een film die aantoont dat de rol van vrouwen in de Tweede Wereldoorlog groter was dan vaak wordt voorgespiegeld. De film maakt ook op pijnlijke wijze – hoewel het een komedie is – duidelijk hoezeer mannen in patronen denken. Het is aan Cole om te zorgen dat haar mannelijke collega’s niet telkens in clichés vervallen – de soldaat is de held, de vrouw hulpeloos – door hun nieuwe ideeën te laten zien. Waarmee scenarist Gaby Chiappe de kijker natuurlijk attendeert op het feit dat vrouwen tegenwoordig nog steeds onderbemand zijn in de filmwereld.

Maar Their Finest is geen belerende film. Filmmaker Lone Scherfig heeft niet alleen een film met een boodschap willen maken, maar ook een gestileerd kostuumdrama over een vrouw met ambities. Scherfigs oog voor detail valt op; in sommige scènes waan je je echt in het Londen van aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Bovenal vinden Scherfig en Chiappe telkens de humor in de tragiek, zoals wanneer Cole meegedeeld wordt dat ze minder betaald krijgt dan haar mannelijke collega’s ('dat is niet erg toch?') en een van haar vrouwelijke collega’s haar hun kantoor laat zien: de vrouwen zijn weggestopt aan het einde van een lange gang.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Cole en de zijnen staan in die zin al met 3-0 achter voordat ze met hun werk beginnen, net als de makers van de film. Their Finest laat in dat opzicht ook zien wat twee vrouwen, een scenarist en een filmmaker, voor elkaar kunnen boksen.

Their Finest, vrijdag 6 mei 2022 te zien op NPO 1 en vervolgens ook op NPO Start. De film is momenteel tevens te zien op Netflix.

Lees ook