The Walking Dead S10

The Walking Dead S10E09: ondergrondse nachtmerrie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Te midden van de chaos banen de overlevenden een wankel pad naar vrijheid.

Een weergalmende ietwat theatrale schreeuw. Carol (Melissa McBride) ontploft van frustratie wanneer ze met vuurspuwende ogen staart naar het met vuil bevlekte kale hoofd van Alpha (Samantha Morton). Haar vijand heeft wederom de overhand gekregen, en nu zit ze vast in een donkere claustrofobische ruimte, omringd door zombies en Whisperers.

https://www.youtube.com/watch?v=usDT3Ik5ib4&feature=emb_logo

De opener van de tweede helft van seizoen tien gaat direct verder na de cliffhanger. Carol’s missie viel in duigen toen ze oog in oog met Alpha kwam te staan en impulsief haar vijand in een grot joeg. Daryl (Norman Reedus), de zussen Connie en Kelly (Lauren Ridloff en Angel Theory), Magna (Nadia Hilker), Aaron (Ross Marquand) en Jerry (Cooper Andrews) volgden haar leiding, en iedereen viel in de val van Alpha. Het roekeloze gedrag van Carol heeft ernstige gevolgen, terwijl de groep zich langzaam een weg baant door het grottenstelsel, Alpha’s volgers doodt en ternauwernood beten vermijdt van de ondoden.

Het ondergrondse grottennetwerk is de perfecte setting om Carol’s gemoedstoestand nader te onderzoeken. Sinds het eerste seizoen heeft ze een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. De timide vrouw overkwam haar gewelddadige huwelijk en werd een scherpschutter die gecamoufleerd een horde walkers, achter een vestigingsstad vol kannibalen, aanviel met een geweer. Ze doorstond tevens de ondergang van verschillende stabiele gemeenschappen, en meerdere oorlogen met vijandige groepen. Echter is ze nu ver voorbij haar breekpunt. Ze heeft keer op keer de mensen die ze liefheeft begraven, en in de grot benevelen verdriet en trauma haar blik waardoor ze zich afsluit. Daryl waarschuwt haar voor haar gedrag - en benadrukt dat de mensen waarom ze geeft ook gewond raken - maar het is gericht aan dovemansoren.

Hoewel de spanning oploopt is het zichtbaar dat scenarist David Leslie Johnson weinig ruimte biedt voor meerdere karakters om ontwikkeling te tonen – met uitzondering van de relatie tussen Carol en Daryl, en Negan. Een beladen groepsdynamiek is altijd de kracht geweest van de serie en het element dat spanning creëerde in de nieuwe wereld. In The Walking Dead zijn het niet alleen de ondoden die levensgevaarlijke spanning en chaos creëren.

The Walking Dead S10, vanaf 24 februari 2020 weer wekelijks op Fox

Lees ook