The Trials of Gabriel Fernandez

The Trials of Gabriel Fernandez S01E01: epische intrige ontmaskerd

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De onverwachte dood van een jongen in Los Angeles brengt een hoop akeligheden aan het licht in aangrijpende docureeks.

In 2013 overlijdt de achtjarige Gabriel Fernandez in een ziekenhuis in Los Angeles aan zijn verwondingen. Hij is gemarteld door zijn moeder en haar vriend. Fernandez blijkt geen onbekende in het systeem: een keur aan professionals en non-professionals – van maatschappelijk werkers tot collega’s – hebben in eerdere maanden al aan de bel getrokken. De lokale sheriff is bijna kind aan huis. Toch komt het zover; toch gaan de mishandelingen door. Het nieuws van Fernandez’ dood slaat vervolgens in als een bom. Omdat de vraag rijst: waarom greep niemand in? En nog belangrijker: wie is verantwoordelijk?

https://www.youtube.com/watch?v=-T7VXlB4qUI&t=37s

Filmmaker Brian Knappenberger (bekend van de docu Nobody Speak, uit 2017) probeert in zes afleveringen antwoord te geven op deze vragen. Hij volgt de officiers van justitie die Gabriels moeder en haar vriend proberen te vervolgen. Oud-medewerkers van de Californische bureau jeugdzorg komen al dan niet buiten beeld voorbij. Evenals journalisten van The Los Angeles Times, die als luizen in de pels van de lokale overheid opereren. Want de partijen tegen wie ze het spreekwoordelijk opnemen – bureau jeugdzorg, de politie – zijn in de regel gesloten bastions.

Sommige zaken – en dat geldt zonder twijfel voor die van Fernandez – zijn zo impactvol dat ze fungeren als een breekijzer. Zodoende toont Knappenberger – ook met behulp van effectieve reconstructies – de machinaties achter de instituties. De achterliggende boodschap lijkt: het is toch gek dat inwoners van Los Angeles niets weten en geen inzage krijgen in wat een bureau jeugdzorg, of andere lokale overheidsorganen, precies doen. Instellingen schermen zelf met privacy, maar het wordt al snel duidelijk dat dit een non-argument is. Want met de aandacht voor Fernandez wordt een intrige ontmaskerd van epische proporties.

The Trials of Gabriel Fernandez, vanaf 26 februari 2020 op Netflix

Lees ook