The Soul

The Soul: beklemmend, futuristisch moordmysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het kronkelige plot van de Taiwanese thriller overschaduwt het klassieke moordmysterie.

In het openingsbeeld van de Taiwanese thriller The Soul (originele titel: Ji hun) worden enkele ‘pijnen’ genoemd van de sterfelijke wereld: het leven, ouder worden, ziek worden, sterven, scheiden van geliefden, en meer. De spirituele elementen in het scenario dragen bij aan de koude, grimmige toon van de film, waarin in de nabije toekomst een moordmysterie wordt ontrafeld.

Het is het jaar 2031. De zieke officier van justitie Liang Wen-Chao (Chen Chang) en zijn zwangere vrouw, de prominente agente Ah-Bao (Janine Chun-Ning Chang), bijten zich vast in de moordzaak van de steenrijke tech-magnaat Wang Shi-tsung (Samuel Ku). De zakenman werd in zijn villa dood aangetroffen, waarbij de dader via een ritueel zijn ziel naar de eeuwige hel zou sturen. Het duo ontdekt vrij snel de vreemde verbanden tussen zijn onstabiele zoon Wang Tiang-You (Hui-Min Lin), die een diepe wrok koestert tegen zijn vader voor het verwaarlozen van zijn moeder Tang Su-Zhen (Baiija Zhang), Shi-tsungs huidige vrouw Li Yan (Anke Sun), en de onderzoeker Dr. Wan (Christopher Ming Shun-Lee).

De film is gebaseerd op de scifi-roman van de Chinese schrijver Jiang Bo. Het scenario omvat een opmerkelijke mengeling van een klassiek moordmysterie met spirituele rituelen, biotechnologie, spookverschijnselen en menselijke hebzucht. De samensmelting van de verschillende genres leidt ertoe dat het plot op bepaalde momenten steeds buitensporiger wordt.

Hoe ver zou iemand gaan voor iemand van wie hij houdt? Het scenario van regisseur en scenarist Cheng Wei-Hao stipt de angst voor menselijke vervreemding aan als gevolg van de ontwikkeling van wetenschap en technologie. In drie aktes ontbloot de filmmaker de verschillende motieven van de personages, waarbij enkele plotwendingen het verhaal een onverwachtse kant opstuurt. Het acteerwerk van de hoofdrolspelers wordt soms ondermijnd door de kronkelige voortgang van het verhaal.

Hoewel het een thriller is heeft de film een gematigd tempo met kleine momenten van spanning. De lange speelduur wordt enigszins gecompenseerd door het geweven mysterie, waarbij de film ieder motief rond de moord onderzoekt: is het nu een bovennatuurlijke daad of een ouderwetse moord? The Soul is een grillige, grotendeels onderhoudende whodunit.

The Soul, vanaf 14 april 2021 op Netflix

Lees ook