La Promesse

The Promise (La Promesse): een verdwenen kind blijft altijd knagen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De Franse miniserie La Promesse toont hoe de verdwijning van een elfjarig meisje in 1999 twintig jaar later nog steeds aan diverse betrokkenen knaagt.

Foto credits: Marie Etchegoyen / Sortilegen Productions / TF1

Rechercheurs die al langer meedraaien zeggen dat er altijd zaken zijn – vaak onopgelost, soms niet opgelost naar tevredenheid - die je nooit met rust laten. Voor voormalig inspecteur Pierre Castaing (Olivier Marchal) is dit de verdwijning van het meisje Charlotte Meyer op tweede kerstdag 1999. Er is een verdachte in beeld, maar deze moet de politie vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. De zaak valt stil en twee decennia lang gebeurt er niets.

Een nieuwe verdwijning in 2019 lijkt echter te veel overeenkomsten te vertonen met de Meyer-zaak om deze terzijde te schuiven. De hoofdinspecteur van dienst is ditmaal Sarah (zangeres Sofia Essaïdi), de dochter van oud-inspecteur Castaing. Zij blijkt echter niet de enige in het winderige plaatsje in het zuiden van Frankrijk te zijn die nog worstelt met trauma's omtrent de gebeurtenissen van twintig jaar geleden.

La Promesse, dat eerder dit jaar miljoenen Franse kijkers aan de buis gekluisterd hield, lijkt als thriller nadrukkelijk op Scandinavische leest geschoeid. De toon is grimmig, de beelden bevatten nauwelijks heldere kleuren en de sfeer is naargeestig. Er valt weinig te lachen, want iedereen worstelt met demonen of verborgen geheimen. De gelaagdheid en de complexiteit van de personages zit overigens vooral in wat niet wordt uitgesproken; opvallend veel wordt niet gezegd in La Promesse.

Net zoals eerder in de hitserie Engrenages belicht bedenker Anne Landois de zaak van alle kanten en voedt ze de kijker knap gebalanceerd puzzelstukjes om met Sarah mee te zoeken naar de waarheid. Landois raakte geïnspireerd door de verdwijning van het meisje Estelle Mouzin, een zaak die Frankrijk in 2003 maandenlang in de greep hield en als een nachtkaars uitdoofde.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De producente sprak tijdens de voorbereidingen van de serie ook met rechercheurs die na jaren nog worden gekweld door onopgeloste zaken. La Promesse maakt op een bijzonder onaangename manier invoelbaar hoe de impact van dat soort dossiers altijd verder reikt dan je zou verwachten.

The Promise (La Promesse), vanaf 21 augustus wekelijks op NPO 3 en NPO Start, en tevens al in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook