The Polka King: te netjes om te sprankelen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Zoals Jack Black in Jumanji recent bewees, is hij ondanks een periode van relatieve stilte zijn komische talent nog niet verloren. Jammer dat het scenario van de bizarre biopic The Polka King hem te weinig ruimte biedt om te schitteren.

'Dit is écht gebeurd – in Pennsylvania', claimt een titelkaart voorafgaand aan de Netflix-komedie The Polka King. Nu zegt zo'n belofte in Hollywood weinig, vaak fantaseren makers er lustig op los om de waarheid nog nét iets mooier te maken.

Maar wie even googelt vindt daadwerkelijk opnames van de Pools-Amerikaanse immigrant Jan Lewan, die in de jaren negentig vanuit zijn snuisterijenwinkeltje in Pennsyvania een polka- en reis-imperium opbouwde. Dit leverde hem niet alleen een Grammy-nominatie én een bizarre vriendschap met paus (en landgenoot) Johannes Paulus II op. Maar ook een wagonlading schulden die hij dempte met frauduleuze leningen van fans die hij een krankzinnig rendement beloofde. Uiteindelijk werd hij opgepakt door de FBI en belandde Lewan vijf jaar achter tralies.

https://www.youtube.com/watch?v=ZWGh7si0Y50


Met de casting van de film is niets mis. Laat het maar aan acteur Jack Black over om van de energieke, gladde Lewan in zijn lelijke kostuums een sympathieke schurk te maken die je het lange tijd gunt om weg te komen met zijn slinkse praktijken. Fijne bijrollen zijn er voor Jason Schwartzman als zijn beste vriend en bandgenoot Mickey en Jacki Weaver als zijn wantrouwige schoonmoeder.

Op scriptniveau echter wil The Polka King maar niet gaan sprankelen. Regisseurs/scenaristen Maya Forbes en Wallace Wolodarskty – die hun film vorige jaar in Sundance presenteerden – lijken zich te netjes te willen houden aan de chronologie van een documentaire die eerder over Lewan verscheen. Alle kansen om iets meer te doen met de actuele thema's die het verhaal onder de kluchtige oppervlakte ook herbergt – problemen waar immigranten tegenaan lopen, de goedgelovigheid van Amerikanen die leidde tot de bankencrisis – laten ze helaas liggen.

 

 

The Polka King S0, vanaf 12 januari 2018 op Netflix

Lees ook