The Outlaws

The Outlaws S01E01: onevenwichtige dramedy

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Reeks van Stephen Merchant (The Office) over een groep mensen die is veroordeeld tot een werkstraf is bij vlagen grappig maar leunt onnodig veel op stereotypen.

Foto credit: BBC

Tiener Rani Rekowski (Rhianne Barreto) wordt juist op het moment dat ze is toegelaten tot de universiteit van Oxford ontmaskerd als dievegge. Ze wordt vervolgens in de Engelse stad Bristol veroordeeld tot een werkstraf van 100 dagen en belandt met zes lotgenoten in een krotterige loods die getransformeerd dient te worden tot een gemeenschapscentrum. Rekowski maakt vervolgens kennis met een kleurrijk ensemble: de ‘huichelachtige’ Amerikaan Frank (Christopher Walken); de zenuwpezerige Greg (Stephen Merchant is tevens showrunner); de lieve straatcrimineel Ben (Gamba Cole); de rechts-conservatieve zakenman John (Darren Boyd); de links-activistische Myrna (Clare Perkins) en influencer Gabby (Eleanor Tomlinson).

https://www.youtube.com/watch?v=7hxqPxXV27E

Het zevental – dat om uiteenlopende redenen is veroordeeld - wordt in de gaten gehouden door de gemene supervisor Diane (Jessica Gunning): een vrouw die zelf, net als de gedetineerden, ook meer van het leven had gewild. Dat is een cliché – de bewaarder die graag politieagent had willen worden – maar The Outlaws hangt van oppervlakkigheden aan elkaar. Op opzichtige wijze probeert Merchant een soort dwarsdoorsnede van de Engelse maatschappij te presenteren. Sterker nog: de pientere Rekowski beaamt dit op een gegeven moment als ze zegt dat ze zich bevindt onder de ‘stereotypen’. Welk stereotype is zij dan?, vraagt Ben. ‘Een Aziatische nerd.’

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Tot dat moment oogt The Outlaws als een sitcom. Maar de afleveringen duren bijna een uur en tegen het einde van de openingsaflevering voelt de Britse reeks meer als een thriller. Dat is jammer: dit onderwerp leent zich meer voor een luchtigere benadering. Bovendien lijkt het alsof Merchant niet zeker wist waar hij naar streefde: melodrama of komedie? Dat kan natuurlijk allebei. The Outlaws was als een dramedy van 30 minuten per aflevering zonder extreme verhaalwendingen niettemin misschien interessanter geweest.

The Outlaws S01, vanaf 6 juni 2022 bij BBC First

Lees ook