The Mandalorian

The Mandalorian S02E01: een klassieke western

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De opener van het tweede seizoen toont een fantasie van gepantserde ridders tegen een angstaanjagende draak met een Star Wars-twist.

In 2019 wist de The Mandalorian een grote schare fans aan zich te binden. De originele Disney+-serie met zijn talrijke buitenaardse schepselen en opmerkelijke karakters greep terug naar de mythologie van de originele Star Wars-trilogie. De opener van het tweede seizoen weet de torenhoge verwachtingen ruimschoots waar te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=wTmiUwOT_bE&t=48s

Mando (Pedro Pascal) reist samen met ‘het kind’, ofwel baby Yoda, door donkere met graffiti bedekte straten op een onbenoemde stedelijke planeet. 'Je weet dat dit geen plek is voor een kind', geeft Mando’s doelwit, Gor Koresh (John Leguizamo), aan. De gepantserde held is namelijk op zoek naar dé gouden tip: hij wil baby Yoda herenigen met zijn familie. Mando en zijn kleine kompaan reizen af naar de afgelegen planeet Tatooine, waar hij gedwongen wordt om een alliantie aan te gaan met Cobb Vanth (Timothy Olyphant), de maarschalk van een verlaten stad.

Visueel spectaculaire momenten, theatrale buitenaardse wezens, en lichte humor en actie. Olyphant (Justified, Deadwood) komt goed tot zijn recht in de westernstijl van de aflevering, als een man die de religieuze artefacten van de Mandalorians misbruikt – het harnas, de helm, de borstplaat en zelfs de jetpack – maar met volle overtuiging de onschuldige burgers van zijn stad verdedigt, en peinzend in de camera staart. Het contrast met Mando is groot: de bepantserde Mandoloriaan is hier nu een eenzame revolverheld die zich noodgedwongen inzet in dienst van een groter goed.

Toch dient er een kleine kanttekening te worden gemaakt. Mando keert terug naar de garage van Peli Motto (Amy Sedaris), wat leidt tot een fijne hereniging. Maar ditmaal komen haar komische momenten enigszins geforceerd over. En hoewel baby Yoda de onbetwiste ster en het hart van de serie is, leken enkele reactieshots van het kleine, groene maar schattige wezen een beetje overbodig - mede doordat het lieftallige wezen nu een bijrol vervulde binnen het verhaal.

Het is zichtbaar dat Disney en Lucasfilm alle ruimte en middelen bieden aan regisseur Jon Favreau om zijn visie te verwezenlijken. Eveneens is het knap dat de makers binnen een tumultueus jaar, met werkrestricties, terugkeren met een gloednieuwe productie.

De opener van het tweede seizoen toont het verhaalpotentieel van The Mandalorian – creatieve ruimte die de originele trilogieën nooit hebben gekregen. Het smaakt naar meer.

The Mandalorian S02, vanaf 30 oktober 2020 op Disney+

Lees ook