The Mad Women's Ball

The Mad Women's Ball: hoe mannen vrouwen altijd onderdrukken

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Regisseur en hoofdrolspeelster Mélanie Laurent toont in aangrijpende film hoe opstandige vrouwen in het 19e-eeuwse Frankrijk in een gesticht werden gestopt.

'Het is voor je eigen bestwil', horen eigenlijk alle vrouwen die naar Hôpital de la Salpêtrière worden afgevoerd. Het maakt niet zoveel uit wat de reden van hun deportatie is: sommigen hebben daadwerkelijk psychische problemen, anderen zijn alleen opstandig. Maar feit is dat de vrouwen een toontje lager moeten zingen. En om dat te bereiken wordt geen middel geschuwd: opsluiting, ijsbaden, mishandeling.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Ondertussen worden de vrouwen ook gebruikt als studie-object voor mannelijke professoren. Hun belang is allerminst om de vrouwen te helpen; zij hopen met hun psychiatrische pseudo-therapieën vooral op eigen eer en glorie.

Regisseur en hoofdrolspeelster Mélanie Laurent is bij het grote publiek nog steeds vooral bekend dankzij haar doorbraakrol in Inglourious Basterds van Quentin Tarantino. Maar in Frankrijk timmert zij tegenwoordig vooral hard aan de weg als regisseur.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Laurent vertelt in de grimmige Amazon-film The Mad Women's Ball het verhaal van één vrouw op één specifieke locatie in de wereldgeschiedenis. Eugénie (Lou de Laâge) wordt opgesloten omdat zij claimt met geesten te kunnen communiceren. Spiritualiteit is iets waar mannen in die tijd uiteraard niet voor open staan. In deze wereld kan één onwillig woord of één onwillige blik er al voor zorgen dat een vrouw achter de muur van een bizar gekkenhuis belandt.

Maar Laurents bedoeling is uiteraard een groter probleem aan de kaak te stellen. Ook in de 21e eeuw zijn vrouwen nog steeds niet gelijk aan mannen en worden zij zelden als gelijkwaardig gezien door mannen op machtige posities. Het is zware kost en het verhaal begint, zeker als Eugénie het plan opvat om te ontsnappen uit de kliniek, wat te meanderen. Maar tegelijkertijd is The Mad Women's Ball een prachtig vormgegeven kostuumdrama waar de urgentie van afdruipt.

The Mad Women's Ball verschijnt 17 september 2021 bij Amazon Prime Video

Lees ook