The Last Letter from Your Lover

The Last Letter from Your Lover: romantiek in heden en verleden

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Uitstekend acteerwerk van Shailene Woodley tilt ietwat klinische film over een affaire uit 1965 naar hoger niveau.

Londen, 1965. Het leven van jetsetter Jennifer Stirling (Shailene Woodley) oogt volmaakt vanuit het perspectief van een buitenstaander. Ze is getrouwd met een succesvolle zakenman en vult haar avonden met partijtjes en banketten. Maar haar huwelijk met Laurence (Joe Alwyn) is onderhevig aan erosie: hij is er nooit voor haar, en als hij er wel is dan spreekt hij haar toe op minachtende wijze. Voedingsbodem voor een affaire dus. Die ontstaat tussen Stirling en journalist Anthony O’Hare (Callum Turner): in hun heimelijke briefwisseling weerklinkt vurig verlangen: ‘Mijn hoop ligt in jouw handen.' Maar de liefde wordt nooit geconsolideerd, ontdekt journalist Ellie Haworth (Felicity Jones) in het heden.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Haworth stuit per abuis, en met de hulp van archivist Rory (Nabhaan Rizwan), op de correspondentie tussen de twee; over een affaire die tot meer had kunnen leiden. Het lijkt haar een mooi uitgangspunt voor een artikel. Misschien wel omdat ze zelf is gestopt met het dromen van de perfecte liefde, en in de liefdesbrieven iets vindt waar ze zelf ook nadrukkelijk naar op zoek is. Dat de werkrelatie tussen Ellie en Rory niet direct van een leien dakje gaat impliceert ook diepere amoureuze gronden. Waardoor The Last Letter from Your Lover in het heden en verleden is gedrenkt in romantiek.

Het romantisch drama, een verfilming van Jojo Moyes’ gelijknamige bestseller uit 2008, begint dan ook met een citaat uit A Farewell to Arms van Ernest Hemingway: ‘Why darling, I don’t live at all when I’m not with you.’ Daarmee is de toon direct gezet. Filmmaker Augustine Frizzell wil de harten van de kijkers veroveren. Het scenario is hierin misschien niet het sterkste instrument – The Last Letter from Your Lover is qua insteek rechttoe rechtaan en voorspelbaar. Maar Frizzell weet vooral goed gebruik te maken van de sympathieke kenmerken van actrices Woodley en Jones. De eerstgenoemde speelt misschien wel haar meest volwassen rol tot nu toe.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Woodley ziet er bij vlagen uit als een ontredderde Jackie Onassis, gekleed in schitterende kostuums – alleen dat is al een lust voor het oog. Het spel van Woodley en Jones compenseert in die zin de wat klinische inborst van de film en de bij vlagen incoherente verteltrant – schakelen tussen heden en verleden is toch een sport an sich. Frizzell weet niettemin haar romantische film zonder twijfel te onderscheiden van de trits aan andere films in dit genre die jaarlijks verschijnen. Niet per se door de clichés – die omarmt ze van harte – te vermijden, maar door haar acteurs te laten schitteren.

The Last Letter from Your Lover, vanaf 23 juli 2021 op Netflix

Lees ook