The Flight Attendant

The Flight Attendant S01E01-02: speels en fris mysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Kaley Cuoco (The Big Bang Theory) is ontzettend goed als een stewardess die belandt in een moordzaak.

Foto credits: WarnerMedia

In The Flight Attendant wordt het beroep van stewardess voorgespiegeld als uiterst romantisch. Cassie Bowden (Kaley Cuoco) ziet alle mooie plekken op aarde, van Seoul tot Bangkok. Maar in de laatstgenoemde Zuid-Aziatische stad verwordt haar leven tot een nachtmerrie. Dat ze een notoire alcoholist is helpt ook niet mee. Het begint allemaal als Bowden tijdens een vlucht van New York naar de Thaise hoofdstad spontane seks heeft met passagier Alex Sokolov (Michiel Huisman). Als het vliegtuig eenmaal is geland besluiten de twee elkaar die avond weer te zien. De volgende ochtend blijkt Sokolov dood naast Bowden in bed te liggen, zijn keel is doorgesneden.

https://www.youtube.com/watch?v=OP_WC5oOCe8

Wie is er verantwoordelijk voor dit bloedbad? Bowden heeft geen idee, ze kan zich door overmatig alcoholgebruik niets herinneren. Ze wordt niettemin direct overmand door hysterie. Ze is in Thailand, en wil niets met de politie te maken hebben. Cuoco acteert deze geestdrift vol overtuiging. En als Bowden wordt gebeld door haar broer, wordt het beeld in tweeën gesplitst met links Bowden die naarstig bloed wegveegt op haar hotelkamer en rechts broerlief die zijn fornuis schoonmaakt. The Flight Attendant zit vol met dit soort fijnzinnige split screens en overgangen in de montage, die het drama een speels karakter geven.

Dat past ook goed bij Cuoco die in The Big Bang Theory al liet zien bijzonder geestig te kunnen zijn, maar in The Flight Attendant voortdurend wisselt tussen cynisch-geestige uitspattingen en wanhopige dieptepunten. Ook zien we hoe haar personage ooit aan de drank geraakte, waarmee showrunner Steve Yockey – die zich voor de serie liet inspireren door het gelijknamige boek uit 2018 – nog een interessant facet van Bowden opdiept. En sowieso wil je als kijker weten waarom ze doet wat ze doet, omdat je ook vrijwel direct sympathiseert met de alcoholische stewardess.

De kers op de taart zijn de spannende, mysterieuze composities van Blake Neely, die voor The Flight Attendant duidelijk heeft gekozen voor een andere koers dan veel van zijn vakgenoten: lekkere heftige pianopartijen en melodielijnen die niet hadden misstaan in films uit de jaren 90 maar niettemin weer fris aanvoelen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Binnenkort verschijnt alweer het tweede seizoen van The Flight Attendant, en gezien de eerste afleveringen van het eerste seizoen is dat geen verrassing.

The Flight Attendant S01, vanaf 8 maart 2022 op HBO Max

Lees ook