The Fall S03: langzamer, maar met meer diepgang

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

The Fall seizoen 3 heeft weer een flinke dosis ijzersterk acteerwerk en dialogen die de kijker meeslepen in de levens van de hoofdrolspelers.

Seizoen 2 eindigde met een schietpartij in de bossen waarbij ‘The Belfast Strangler’ Paul Spector (Jamie Dornan) en DS Tom Anderson (Colin Morgan) werden geraakt en seizoen 3 gaat hier verder. Nadat Spector met een traumahelikopter is opgehaald, wordt Rose Stagg (Valene Kane) in de achterbak van een auto gevonden. Zij wordt onderkoeld overgebracht naar hetzelfde ziekenhuis als haar ontvoerder. Wanneer Spector wakker wordt na zijn operatie is zijn lange geheugentermijn aangetast, hij denkt dat het 2006 is en weet niet waarom hij in hechtenis zit.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

De vorige twee seizoenen werden regelmatig bekritiseerd vanwege het voyeuristische karakter van de scènes en het verheerlijken van geweld tegen vrouwen. De voyeuristische trekjes van de serie zijn, met Spector in hechtenis, bijna niet meer te zien. Wel zijn er nog de seksistische opmerkingen naar DSI Gibson (Gillian Anderson), maar die laten goed zien hoe het voor een vrouw is om in een hiërarchische en vooral patriarchale organisatie als de politie te werken.

Dit seizoen kun je verwachten meer te leren over de psyche en motivaties van Spector. Het narcistische en sadistische personage wordt onder de loep genomen door de psychiater, waardoor we meer te horen krijgen over zijn jeugd(trauma’s).

Het kat-en-muisspel tussen Spector en DSI Gibson van de vorige twee seizoen is vervangen door een driehoeksverhouding tussen politie, advocaten en psychiatrie. Dit zorgt voor een beduidend langzamer tempo van de serie, maar biedt meer diepgang.
De politie vindt nieuwe bewijzen waarmee het team Spector achter de tralies probeert te krijgen. Daartegenover proberen de advocaten van Spector hem vrij te krijgen. Het plotselinge geheugenverlies van Spector is daar een handig verdedigingsmiddel voor. Maar weet Spector écht niet meer weet wat hij heeft gedaan of dikt hij het aan?

The Fall S3, vanaf 1 december 2017 op Ziggo

Lees ook