The Expanse S05

The Expanse S05E01-04: een steeds verder uitdijende ruimte odyssee

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het scifi-avontuur is zo weids, omvat zoveel verhaallijnen en personages, dat het een beetje een nadeel begint te worden.

Iets dat ik zeer waardeer aan scifi-serie The Expanse, gebaseerd op de boekenserie van James S.A. Corey (pseudoniem van schrijversduo Ty Franck en Daniel Abraham) is de enorme reikwijdte. Zelfs al draait de serie in de kern om een handvol personages (de crew van het schip Rocinante), hun avonturen reiken tot ver buiten ons melkwegstelsel.

https://www.youtube.com/watch?v=caLji74IIp4&t=3s

Over de lengte van acht – binnenkort negen – boeken ontvouwt zich een steeds wijder verspreid verhaal over de moeizame en vaak vijandige verhoudingen tussen de Aardlingen, de Marsbewoners en iedereen daarbuiten (de Belters). Vooral onder de Belters groeit de onvrede. Aarde en Mars zijn in het voordeel: de een heeft gratis lucht, de ander een onverslaanbaar leger, terwijl de Belters moeten vechten om de kruimels. Ook is er het terugkerende mysterie rondom een inmiddels uitgestorven maar technologisch superieure buitenaardse beschaving: de makers van de alles vernietigende protomolecule en van een intergalactische poort die toegang geeft tot andere sterrenstelsels. En de – eveneens - ongeziene dreiging van een andere, nog grotere buitenaardse macht, die de Poort-bouwers heeft uitgeroeid.

Terwijl Jim Holden (Steven Strait) aan het begin van seizoen vijf op Tycho Station zit duimen te draaien, is de rest van de Rocinante-crew verspreid door het heelal. Piloot Alex Kamal (Cas Anvar) is op verlaat familiebezoek op Mars, manusje van alles Amos Burton (Wes Chatham) brengt op aarde een bezoekje aan twee oude vriendinnen, en ex-Mars-militair Bobbie Draper (Frankie Adams) doet voor voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Chrisjen Avasarala (Shoreh Aghdashloo) onderzoek naar illegale wapenhandel. Naomi Nagata (Dominique Tipper) doet een laatste wanhopige poging om haar van haar vervreemde zoon Filip (Jasai Chase Owens) uit de klauwen van haar geradicaliseerde ex Marco Inaros (Keon Alexander) te redden.

The Expanse zit vol kleurrijke personages, met hier en daar een paar bekende gezichten. De laatste grote naam was David Strathairn (Good Night, and Good Luck, Lincoln) als Klaes Ashford, die zijn ontdekking van de snode plannen van Marco Inaros met de dood moest bekopen, maar niet voordat hij in zijn laatste minuten nog een boodschap aan maatje Camina Drummer (Cara Gee) wist achter te laten. In seizoen vijf zit in ieder geval een kort optreden van Frankie Faison (Banshee, Do the Right Thing) en een meer uitgebreide rol voor Brent Sexton (The Killing, Deadwood) als Marco’s rechterhand Cyn.

Het feit dat de serie de kijker niet onderschat is zowel een voor- als een nadeel. Het verhaal is zo weids, omvat zoveel nuances en personages, dat het niet een serie is waar je makkelijk even invalt. Het gaat ook ten koste van de snelheid. Voor seizoen vijf geldt dit zelfs nog meer dan voor de eerdere seizoenen, omdat alle hoofdpersonages zo verspreid zijn. Met als gevolg dat de gecamoufleerde meteorieten die Marco Inaros aan het einde van seizoen vier richting aarde slingerde pas in aflevering vier van het vijfde seizoen hun doel bereiken.

Tijdens het kijken van het vijfde seizoen begon ik voor het eerst een beetje mijn geduld te verliezen. Toch kijk ik door, vanwege de rijke visie van de makers, en omdat het einde (dit wordt het een-na-laatste seizoen) in zicht is.

The Expanse S05, vanaf 16 december 2020 op Amazon

Lees ook