The Duchess

The Duchess S01E01-02: tenenkrommend slecht

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Komiek Katherine Ryan speelt een buitengewoon onuitstaanbare versie van zichzelf. En dat is niet grappig.

Soms heb je dat; dat je een televisieserie aan het kijken bent die sterk doet denken aan betere titels die je al hebt gezien. Maar je weet niet precies welke. Dat gevoel roept The Duchess bij ondergetekende op. De Canadese komiek Katherine Ryan – die al jaren in Londen woont - speelt in deze nieuwe sitcom – waarvoor ze eveneens de showrunner is – een soort buitengewoon onuitstaanbare versie van zichzelf. Zo onuitstaanbaar dat het enige moeite kost om de eerste aflevering tot aan de aftiteling uit te zien. Ze is een dertiger met een dochter, die snakt naar nog een kind, voordat het biologisch onmogelijk wordt. Maar tegelijkertijd lijdt ze aan bindingsangst omdat vorige relaties niet opleverden wat ze had gehoopt.

https://www.youtube.com/watch?v=UVGxDAGFCNE&feature=emb_logo

Dus twijfelt ze of de afstandsrelatie die ze met tandarts Evan heeft wel moet evolueren in volwaardige partnerschap. Maar zijn sperma wil ze wel. Of gaat ze voor haar ex, de klaploper? Het is een puur pragmatische overweging, want veel emotie toont Ryan niet. Uitsluitend berekendheid. Ook als het gaat om seks met Evan: als hij onverwachts bij haar voor de deur staat wimpelt ze hem af, maar als tegenbod mag hij zaterdagavond anale seks met haar hebben. Grappig is het geenszins. Ook niet als ze tijdens een date met de beste man bekent dat ze liever in bed zou liggen. Of wanneer ze hem toefluistert dat hij wel sperma mag doneren, maar dat ze voor de rest niet aan hem vast wil zitten.

Het meest exemplarisch voor het tenenkrommende The Duchess is wanneer Ryans personage op het schoolplein een aanvaring krijgt met een moeder wier dochter haar dochter zou pesten. Er volgen dreigementen van de kant van de comédienne: ‘Ik zou je man kunnen neuken.’ Later in de eerste aflevering stuurt ze naaktselfies naar de arme ziel. Het probleem met dit soort scènes is evenwel dat iemand die zich altijd gedraagt als een klootzak gewoon een klootzak is. Dat gaat snel vervelen. Het is ook moeilijk om een schepje bovenop al het wanstaltige gedrag te doen. Op een gegeven moment is de maat letterlijk vol.

The Duchess S01, vanaf 11 september 2020 op Netflix

Lees ook