The Dark Heart

The Dark Heart S01E01: grotesk en subliem

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een weelderig groen woud fungeert als de plaats van handeling in zinderende Zweedse thriller over een rigide landeigenaar en zijn intelligente dochter.

Foto credits: KRO-NCRV

Wanneer Sanna (Clara Christiansson Drake) in haar ouderlijk huis trots haar masterthesis aan haar vader Bengt (Peter Andersson) laat zien, dan reageert hij onverschillig. Terwijl dochterlief haar studie heeft gewijd aan haar vaders bedrijf: zo heeft ze uitgezocht hoe het rooien van bomen, de core business van Bengt, efficiënter kan. Maar pa gelooft niet in computers en rekenmodellen. En hij gaat zeker niet een nieuwe rooimachine aanschaffen. Op die manier maakt showrunner Oskar Söderlund (Snabba Cash, 2021-2022) de clash tussen de oude en nieuwe generatie invoelbaar. Ook biedt hij de kijker een motief: aan het begin van de aflevering is namelijk te zien dat Bengt dood worden aangetroffen op zijn landgoed.

https://www.youtube.com/watch?v=UVqEegOBONM

Zou Sanna de schuldige zijn? Saillant is dat Bengt een aversie heeft tegen Sanna's lover, een boerenzoon. Zou hij wraak hebben genomen? Het is aan Tanja Thorell (Aliette Opheim) om dit alles uit te zoeken. Zij werkt bij een stichting die naar vermiste personen zoekt – en Bengt is al enige tijd als vermist opgegeven voordat hij wordt gevonden. Thorell stuurt een groep vrijwilligers aan die in Bengts bossen beginnen te speuren. Wanneer de miljonair wordt gevonden, en Thorell polshoogte komt nemen op de plaats delict, dan vragen enkele politieagenten: ‘Wie ben jij?'

De kijker weet wel beter. Thorell is de sleutel tot de oplossing. Een nieuwsgierig aangelegde vrouw die graag enigma’s wil begrijpen. Filmmaker Gustav Möller (The Guilty, 2018) filmt dit intrige op dromerige, bijna-Malickiaanse wijze (naar regisseur Terrence Malick, die de natuur steevast op sublieme wijze in beeld brengt). Möller maakt goed gebruik van de weelderig groene mise-en-scène en toont de wouden op mysterieuze wijze. Als een sublieme plek waar wilde dieren leven, maar ook als een plek waar groteske taferelen zich ineens kunnen aandienen. In een zinderende thriller die bovenal ook nog iets probeert te stellen over de implicaties van hebzucht.

The Dark Heart S01, vanaf 4 maart 2023 wekelijks op NPO 3 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Lees ook