The Cleaner

The Cleaner S01: curieuze komedie over een crime-scene-schoonmaker

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Greg Davies schreef en speelt in de serie met gastrollen voor Helena Bonham Carter, Ruth Madeley en Jo Hartley.

Foto credits: BBC

In de Britse komedieserie The Cleaner maken we kennis met Paul ‘Wicky’ Wickstead: een trotse crime-scene-schoonmaker. Door de anthologie-achtige opzet van de serie heeft hij elke aflevering een andere tegenspeler, terwijl hij een ruimte schoonmaakt waarin iemand op gruwelijke wijze overleden is. Greg Davies (The Inbetweeners, You Magnificent Beast) baseerde de serie op de Duitse serie Der Tatortreiniger.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

In de eerste - en meest bizarre - aflevering moet Wicky (Davies) in een buitenwijk een keuken schoonmaken. Daar is een man 38 keer neergestoken door zijn vrouw. Terwijl hij bezig is met het schoonmaken van de met bloed gedecoreerde keuken, loopt de ‘de Weduwe’ binnen in een oversized jas met een blouse vol bloed. De Weduwe – gespeeld door de altijd geweldig fenomenale Helena Bonham Carter – ontkent niet dat zij haar ontzettend saaie man, die van alles een bouwmodel maakte, heeft vermoord. Maar: ze is niet van plan om zich nu al te laten pakken door de politie. Wat volgt is een kat-en-muisspel tussen de twee dat enerzijds hilarisch en anderzijds tragisch is.

In de vijf opvolgende afleveringen ontmoet Wicky een schrijver (David Mitchell) wiens oma overleden is door een explosie van de openhaard, een veganistische vrouw (Ruth Madeley; Years and Years) die hem helpt als hij de verkeerde sleutels van het huis van haar overleden buurman heeft meegenomen, een aristocratische dame (Stephanie Cole) die zich wanhopig vastklampt aan de waarde van een erfstuk, een influencer (Layton Williams) die alles uit de jaren 80 fascinerend vindt maar er niets mee doet, en zijn oude liefde (Jo Hartley).

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

In The Cleaner zorgen het tweespel tussen de charismatische (gast)acteurs, een fijn ritme van humor (met hier en daar de slapstick die je van Davies verwacht) en diepgang, en de plaatsen delict ervoor dat de serie tegelijkertijd fascinerend en curieus is.

The Cleaner, vanaf 10 september 2021 wekelijks op BBC One

Lees ook