The Bridge S04E01: net als Henrik heeft de serie Saga hard nodig

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Niets geen romantische zoektocht of ontluikende liefde; het vierde seizoen van The Bridge begint met een Saga achter tralies, en is daarmee grimmiger dan ooit.

(Let op; recensie bevat spoilers!)

Voor de autistische Saga is de opgelegde structuur een nachtmerrie; zodanig zelfs, dat 24 uur in de isoleercel een welkome straf is (hoewel wat aan de korte kant). Sofia Helin liet in de vorige seizoenen al zien dat ze moeiteloos in de huid van haar personage kan kruipen, maar deze scènes, waar het ongemak vanaf druipt, spannen de kroon. Je kunt Saga’s pijn veroorzaakt door de gedwongen sociale interactie bijna voelen. Onduidelijk is echter hoe lang ze al gevangen zit. Henrik laat weten dat hij meestal een ‘paar keer in de maand’ op bezoek komt – maar hoeveel maanden is dat al aan de gang?

The Bridge zonder moord is als een frietje zonder mayo, en gelukkig hoeven we dan ook niet lang te wachten. Het is bovendien misschien wel de gruwelijkste uit de gehele serie – en dat zegt wat. Onder de bekende brug wordt het lichaam van Margrethe Thormod gevonden, het hoofd van de Deense immigratiedienst. Onlangs kwam ze negatief in het nieuws toen haar werknemers een fles champagne opentrokken naar aanleiding van het besluit tot de deportatie van Taariq Shirazi, een Iraanse homo die het risico loopt bij terugkomst te worden gestenigd en daarom de benen had genomen. Ook Thormod is gestenigd: het heeft zo’n negentig stenen geduurd voordat ze haar laatste adem uitblies.

Lees ook