Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse: mooi, maar alle extra's leiden af

  •  
23-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
614 keer bekeken
  •  
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard is een prachtig boek, maar in de transitie naar het scherm gaat er toch wat verloren.
Voor velen kwam het boek The Boy, the Mole, the Fox and the Horse  van Charlie Mackesy precies op het juiste moment. Uitgekomen in oktober 2019, invoelend naar het Nederlands vertaald door Arthur Japin in 2020, bracht het vele mensen de afgelopen jaren troost net toen de toekomst er zo treurig uitzag.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse  is meer een blader- dan een leesboek – Mackesy zelf bekent in zijn voorwoord dat hij zelf eigenlijk altijd in het midden begint. Het staat vol met simpele maar prachtige pentekeningen en diep empathische observaties die allemaal draaien om vriendelijkheid, naar anderen, maar vooral ook naar jezelf. Bijna iedere bladzijde is als een mantra waarmee je de dag een beetje beter kunt beginnen. ‘Degene die je het moeilijkst kunt vergeven, ben je vaak zelf.’ Of: ‘De grootste waanvoorstelling is dat het leven perfect zou moeten zijn.’
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Er is dan ook niet echt een verhaallijn. Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het boek over een jongen, een mol, een vos en een paard, die met elkaar optrekken en mijmeren over het leven. Het heeft ergens wel wat weg van de verhalen van Janneman Robinson en Winnie de Poeh, bij wie de reis eigenlijk ook altijd belangrijker is dan de eindbestemming.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Dat er nu een korte animatiefilm van is gemaakt is begrijpelijk. Je kan je haast geen betere kerstgedachte voorstellen dan die van vriendelijkheid (BBC One zendt de film uit de dag voor kerst, en vanaf eerste kerstdag is de film – ook in Nederlandstalige versie – bij Apple TV+ te zien). Maar in de transitie van boek naar scherm gaat er toch iets verloren.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Zo heeft de film wel een - soort van - plot. In plaats van een verzameling losse momenten, is de jongen (stem van Jude Coward Nicoll) verdwaald. Erger nog: hij lijkt ook te lijden aan geheugenverlies. De jongen is namelijk op zoek naar een thuis waarvan hij niet weet wat en waar deze is. Het geeft een beladen ondertoon aan een verhaal dat van zichzelf al niet gekenmerkt wordt door luchtigheid.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Iets soortgelijks gebeurt er met de stemmen. Tom Hollander ( Bird Box , The White Lotus ) is als de mol nog het meest optimistisch ingesteld – als we de eerdere vergelijking doorvoeren is hij de Winnie de Poeh van het gezelschap, maar dan met een voorliefde voor taartjes in plaats van voor honing. Maar Idris Elba ( Luther ) als de vos en Gabriel Byrne ( Hereditary ) als het paard lijken de uitspraken juist extra zwaarmoedig te maken.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
Als er één ding is dat het boek goed laat zien is het dit: meer maakt iets niet per definitie beter. Ook in de film leidt extra – zoals in het geval van de duidelijk aanwezige muziek van Isobel Waller-Bridge (zus van Phoebe) – eigenlijk alleen maar af.
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, op 24 december om 17:55 uur te zien op BBC One, en vanaf 25 december tevens bij Apple TV+ (ook in Nederlandse versie)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!