Supergirl

Supergirl S01: fladdert vrolijk rond op de automatische piloot

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In de bioscoop mocht Wonder Woman de verfilmingen van DC Comics op komen fleuren. Op televisie is Supergirl daar al langer mee bezig.

De pilot zet direct de optimistische toon neer en vliegt voorbij. Kara Zor-El (Melissa Benoist) ontsnapt van haar exploderende thuisplaneet Krypton, stort neer op aarde, krijgt onderdak van de familie Danvers, wordt wat ouder, krijgt een baan bij mediaconglomeraat CatCo en maakt haar superkrachten openbaar om een vliegtuigcrash te voorkomen. En dan zijn we nog geen vijftien minuten op weg. In tegenstelling tot neef Superman ontpopt Kara zich wel tot teamplayer. Onder begeleiding van haar stiefzus Alex (Chyler Leigh) gaat ze aan de slag voor de DEO; een overheidsorganisatie die individuen met superkrachten in de gaten houdt en geleid wordt door Hank Henshaw (David Harewood uit Homeland), een ‘man in black’ met een geheim.

De charmante Benoist is een aangename verrassing als de oprechte en compassievolle Kara / Supergirl en groeit zichtbaar in haar personage, ook al blijft het materiaal vrij standaard. Op het werk zit ze namelijk opgescheept met een erg slaapverwekkende driehoeksverhouding, waarbij zowel IT-nerd Winn (Jeremy Jordan) als superhunk James Olsen (Mehcad Brooks) iets voor haar lijken te voelen. Haar bitchy baas Cat Grant (Calista Flockhart uit Ally McBeal) geeft als cynische one-liner machine godzijdank wat tegengas aan alle afgezaagde dialogen die rechtstreeks gekopieerd lijken te zijn van ter inspiratie bedoelde Facebook memes.

https://www.youtube.com/watch?v=49RZx5tUKM4

Supergirl moet keer op keer achter (niet altijd even memorabele) buitenaardse tegenstanders aan en daardoor zijn de afleveringen die het roer even omgooien stiekem het leukst. In Falling gaat ze compleet door het lint nadat ze in aanraking komt met Red Kryptonite. Ze verwoest een bar met behulp van pinda’s (!), gooit Cat van een wolkenkrabber en – hou je vast – steekt haar cardigan collectie in de fik. In Childish Things moet ze The Toyman tegenhouden en worden we getrakteerd op dodelijke jojo’s en pluche knuffelbeesten die zenuwgas afscheiden. Onze heldin komt zelfs vast te zitten in een gigantisch letterblok gevuld met drijfzand, alsof we in een heerlijk kitscherige aflevering van de Batman-serie met Adam West zijn beland.

In de seizoensfinale duiken haar slechte oom en tante op, maar de grote showdown voelt toch een beetje als een anticlimax. Een iets eerdere aflevering getiteld Worlds Finest heeft dan nog meer weg van een finale. Daarin komt de pijlsnelle The Flash (Grant Gustin) per ongeluk de dimensie van Supergirl binnenrennen. Samen nemen ze op tegen de baddies Silver Banshee en Livewire. Benoist en Gustin hebben een aandoenlijke chemie, waar we hopelijk nog meer van gaan zien, zeker nu beide series (Supergirl en The Flash) toebehoren aan zender The CW.

Supergirl S01, vanaf 12 juni op Netflix

Lees ook: de superheldinnen van Netflix.

Lees ook