Stumptown

Stumptown S01E01-02: prettig kijkvoer

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Amateurdetective Dex (Cobie Smulders) voelt een beetje als Veronica Mars, als Veronica bij de marine was gegaan en zowel op mannen als vrouwen viel.

Waar veel detectives gemakshalve terugvallen op technologische snufjes, is Dex Parios (Cobie Smulders, How I Met Your Mother) er een van de oude stempel. Ze moet ook wel. Ze heeft er het geld niet voor. Technisch gezien is ze ook nog geen officiële privédetective. Dus wanneer ze door de lokale casinohoudster Sue Lynn Blackbird (Tantoo Cardinal, Godless, Dances With Wolves) wordt gevraagd om diens verdwenen kleindochter op te sporen, doet Dex dit op de ouderwetse manier: door mensen te ondervragen en soms mobieltjes uit handen van onoplettende tieners te grissen.

https://www.youtube.com/watch?v=jr8p_yai5kw

Vaak veroorzaakt Dex in eerste instantie wel meer problemen dan dat ze oplost. ‘Het is mijn eigen schuld’, verzucht Sue Lynn, al breiend. ‘Je huurt ook geen loodgieter in om je schoorsteen te repareren.’ Maar wat ze mist aan subtiliteit en expertise maakt ze ruimschoots goed wat betreft vechtlust en doorzettingsvermogen. Iets dat ook politiedetective Miles Hoffman (Michael Ealy, Almost Human, The Following) en luitenant Cosgrove (Camryn Manheim, Extant, Ghost Whisperer, The Practice) opvalt.

Met haar strijdlust en gevatte opmerkingen voelt Dex (origineel afkomstig uit een beeldroman-reeks van Greg Rucka, ook de bedenker van de serie, en de schrijver van de aanstaande Netflix-film The Old Guard) een beetje als een volwassen variant van Veronica Mars, als Veronica bij de marine was gegaan en zowel op mannen als vrouwen viel. Er is ook een fijne chemie tussen Smulders/Dex en Jake Johnson/Grey McConnell (New Girl), een bareigenaar die zich al snel in hun vriendschap ook heeft ontfermd over Ansel (Cole Sibus), het broertje van Dex met downsyndroom.

Echt hemelbestormend is de serie vooralsnog niet, al is het leuk dat in Stumptown – een bijnaam van Portland – de leidinggevenden allemaal vrouw zijn, maar lekker wegkijken doet het wel. 

Stumptown S01, vanaf 16 juni 2020 wekelijks twee afleveringen bij Fox

Lees ook