Star Trek Picard S03

Star Trek: Picard S03E01-03: superieur finaleseizoen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De eerste twee seizoenen van Star Trek: Picard leefden in hun eigen wereldje. Seizoen 3 gaat terug naar de wortels.

Foto credits: Bobbery / Prime Video

Heel eerlijk: eigenlijk was ik zelf in het tweede seizoen van Star Trek: Picard al rond aflevering 2 of 3 afgehaakt. Hoe sympathiek Sir Patrick Stewart ook is als Jean-Luc Picard, het tweede seizoen verzandde toch al snel in pseudopsychologisch navelstaren, waarin alles eigenlijk draait om Picards realisatie dat hij niet in het verleden, maar in het heden moet leven.

https://www.youtube.com/watch?v=DI9hty_iT4Q

De aankondiging van het derde – en laatste – seizoen, met de belofte van veel oude bekenden uit Star Trek: The Next Generation, maakte dat ik besloot me er toch nog één keer aan te wagen. Gelukkig maar: seizoen 3 overtreft alle verwachtingen!

De eerste twee seizoenen leefden in een eigen wereldje. Het waren in feite solo-avonturen - met de gepensioneerde Picard uiteraard in de hoofdrol - waar Starfleet eigenlijk maar weinig mee te maken had. Maar al vanaf de begincredits geeft seizoen 3 aan dat deze teruggaat naar de wortels: naar alles dat Star Trek Star Trek maakt.

De eerste aflevering begint wel zoals die in de seizoenen daarvoor, met Picard die in zijn wijngaard aan loyale vriendin Laris (Orla Brady) verzucht dat hij wel weer zin heeft in een nieuw avontuur. Dat komt ditmaal in de vorm van een noodoproep van dokter Beverly Crusher (Gates McFadden), zijn voormalige collega op de U.S.S. Enterprise, met wie hij jarenlang een knipperlichtrelatie had, maar die hij al twintig jaar niet meer heeft gesproken. Picard roept de hulp in van goede vriend – en zijn voormalige trouwe onderbevelhebber - Will Riker (Jonathan Frakes). Riker heeft namelijk connecties bij de U.S.S. Titan, waar Seven of Nine (Jeri Ryan) toevallig ook werkt.

Ondertussen gaat Sevens partner Raffi (Michelle Hurd), in opdracht van een mysterieuze werkgever, op zoek naar een ruimteschip dat supergeavanceerde massavernietigingswapens heeft gestolen. Zij kruist daarbij de paden met een andere oud-bekende uit Picards gloriedagen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Te veel vertellen zou zonde zijn, maar het derde seizoen voelt als een lekker ouderwets Star Trek-avontuur, waarin dit keer ook echt iets op het spel staat, zowel op heel persoonlijk als kosmisch niveau. Het is een fijn weerzien van oude bekenden, die ook meer zijn dan enkel veredelde cameo’s. Zelfs Stewart krijgt – tijdens zijn eerste scène met Gates McFadden – eindelijk de kans te laten zien dat hij potdorie toch echt een acteur van wereldklasse is (hij begon niet voor niets ooit bij de Royal Shakespeare Company). Maar ook wat betreft de drie belangrijkste nieuwe gezichten gaat de serie voor interessante keuzes.

Zo toont Amanda Plummer (Honey Bunny in Pulp Fiction) zich als Vadic een zeer ingetogen, maar daardoor juist geniaal griezelige slechterik en heeft Ed Speleers (Downton Abbey, Eragon) als voortvluchtige verstekeling Jack precies de juiste combinatie van voortvarendheid en jongensachtig charisma. Maar zelfs Todd Stashwick laat als Liam Shaw, de botte kapitein van de U.S.S. Titan, zien dat hij meer is dan zijn eerste – belabberde - indruk. Shaw staat niet te springen om Picard en Riker te faciliteren bij hun nieuwste kamikazeactie. En eigenlijk heeft hij ook gelijk, want waarom zou hij zijn schip en de levens van zijn 500-koppige bemanning riskeren voor de heldhaftige bevlieging van een tachtigjarige, al lang uitgerangeerde admiraal?

Star Trek: Picard S03, vanaf 17 februari 2023 wekelijks op Amazon Prime Video

Lees ook