Sisi

Sisi S01E01: heerlijk pompeus en bombastisch

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De makers verbeelden met verve de grandeur van de negentiende eeuw.

Foto credits: Beta Film

De levensgang van keizerin Elisabeth in Beieren (1837-1898), door intimi ‘Sisi’ genoemd, wordt nog steeds geassocieerd met de klassieker Sissi uit 1955. Toen speelde actrice Romy Schneider de koninklijke hoogheid, in de film met een titel waaraan door de makers een extra s werd toegevoegd. Het Duitse drama Sisi is hiervan overduidelijk een exponent; een geactualiseerde versie van het pompeuze maar waargebeurde verhaal. Met flamboyante kostuums, smachtende blikken; intriges, politiek gekonkel en seks. Sisi is net als Sissi onvervalste edelkitsch, waarin bombastische orkestmuziek klinkt onder grootse dansscènes. Hoewel hoofdscenaristen Andreas Gutzeit en Robert Krause hebben gekozen voor iets meer vuig- en vunzigheid.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Het verhaal is welbekend: de zus van prinses Sisi (Dominique Davenport) is uitverkoren om te trouwen met de keizer van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, maar Frans Josef (Jannik Schümann) laat zijn oog vallen op haar jongere, eigenzinnigere zusje, die ‘altijd doet waar ze zin in heeft’. Terwijl zuslief zich juist conformeert aan alle regels die het koninklijke leven van haar verlangt, lapt Sisi alle etiquette aan haar laars. En juist dat vindt Frans Josef – die zelf ook niet vies is van een orgie hier en daar – uiterst aantrekkelijk. Hoewel de onlusten met de Hongaren, die zich verzetten tegen de Oostenrijkse keizer en zijn regime, roet in het eten kunnen gooien.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Op de achtergrond van de romance en de amoureuze verwikkelingen speelt voortdurend de politiek van toen, halverwege de negentiende eeuw. Met Hongaren die worden afgebeeld als woestelingen, barbaren – daar schiet Sisi wel even evident uit de bocht. Maar je kan je niet aan de indruk onttrekken dat de makers van het drama oog hebben voor elk detail, en de grandeur van die tijd op sublieme wijze verbeelden. Is het innovatief? Niet per se. Het is wel precies wat je je zou kunnen voorstellen bij een hervertelling van het levensverhaal van de beroemde keizerin.

Sisi S01, vanaf 31 december 2021 in zijn geheel NPO Plus, en op 31 december, 1 januari en 8 januari te zien bij NPO 2 en NPO Start

Lees ook