Scenes from a Marriage

Scenes from a Marriage S01E01-02: de band die blijft

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Dit genuanceerde huwelijksdrama – geïnspireerd op de gelijknamige serie van Ingmar Bergman - gaat tot op het bot. Maar er is ook compassie.

Foto credits: HBO

Wanneer een drama het woord ‘marriage’ in de titel heeft (denk ook aan Marriage Story), dan weet je als doorgewinterde kijker dat het huwelijk in kwestie waarschijnlijk geen lang leven beschoren is. Ook in Scenes from a Marriage, geïnspireerd op de gelijknamige Zweedse serie van grootmeester Ingmar Bergman uit 1973, is dit niet anders.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Maker Hagai Levi (The Affair, BeTipul – de Israëlische voorloper van In Treatment) maakte wel direct één belangrijke wijziging met betrekking tot het origineel: hij besloot de rollen om te draaien. Hier is de vrouw, Mira (Jessica Chastain), de kostwinner, en neemt de man, Jonathan (Oscar Isaac), thuis de meeste ouderlijke taken voor hun vierjarige dochtertje Ava waar. Ditmaal is het ook Mira die besluit het huwelijk te verlaten.

Zo ver is het in de eerste aflevering nog niet. Mira en Jonathan maken zich gereed voor een interview met een jonge student die haar proefschrift maakt over de rolverdeling binnen het (heteroseksuele) huwelijk. Terwijl Jonathan welwillend meegaat in alle persoonlijke vragen – hij is ook degene die namens beiden heeft toegezegd - is Mira er tijdens het gesprek niet helemaal bij. Steeds dwalen haar ogen af naar haar telefoon. De reden is niet wat je denkt, al heeft het berichtje dat ze binnenkrijgt wel verstrekkende gevolgen voor de rest van de aflevering, en de afleveringen daarna.

Naast de onvermijdelijke overeenkomsten met de originele serie, bevat Scenes from a Marriage ook elementen van de dramafilm Kramer vs. Kramer uit 1979, waarin Meryl Streep als vanuit het niets het huwelijk verliet en echtgenoot Dustin Hoffman achterliet met hun jonge zoon. Maar waar die film maar bar weinig moeite deed om de beweegredenen van Joanna Kramer te begrijpen, gaat Mira’s beslissing duidelijk veel dieper dan alleen het verliefd worden op iemand anders.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Veel drama’s maken zich er bij moeilijke gesprekken maar al te gemakkelijk van af, waarbij de boodschap ‘ik moet je wat vertellen’ vaker het einde dan het begin van een scène is. De serie A Teacher (Disney+) had daar een handje van. In Scenes from a Marriage vormen de moeilijke gesprekken juist de crux. Bijna de hele tweede aflevering, waarin Mira meldt dat ze weggaat, is één lang uitgestrekte dialoog tussen haar en Jonathan, vol pieken en dalen, vol ritme- en gemoedswisselingen. De scène is pijnlijk, schrijnend, hartverscheurend, maar ergens ook hoopgevend: zelfs wanneer hun huwelijk ineenstort, blijven ze communiceren. Scriptschrijvers Levi en Amy Herzog fileren de relatie tot op het bot, maar behandelen Mira en Jonathan ook met nuance en compassie.

De twee hoofdrolspelers zijn daarbij cruciaal. Niet alleen speelden Isaac en Chastain al eerder elkaars echtgenoten in A Most Violent Year; hun vriendschap dateert al van vele jaren daarvoor, toen ze allebei studeerden aan Juilliard. Die gedeelde geschiedenis is hier van onschatbare waarde. Het is het draadje dat door alle scènes, zelfs de moeilijkste, verweven zit. Het huwelijk tussen Mira en Jonathan is dan misschien wel voorbij; de wederzijdse band, die blijft.

Scenes from a Marriage S01, vanaf 13 september 2021 wekelijks bij Ziggo Movies & Series XL

Lees ook