Rise of Empires: Ottoman

Rise of Empires: Ottoman: S01E01-02: spannend en informatief

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De Turkse historische fictieve documentaireserie toont op onderhoudende wijze de militaire verovering van Constantinopel door de Ottomaanse sultan Mehmet II.

Een populaire hadith (overlevering van de profeet Mohammed) uit de veertiende eeuw luidt: ‘Constantinopel zal veroverd worden door de islamitische natie. Gezegend zij de commandant die het verovert. En gezegend zijn de legers van die natie.’ Het idee nestelt zich in het hoofd van Mehmet, stelt historicus Michael Talbot, en de jonge krijger zet alles op alles om zijn lot te bezegelen.

https://www.youtube.com/watch?v=t3ISUY0l0WQ

De Anatolische strijdkrachten wisten een welvarend rijk op te bouwen, maar ze wilden meer. Rise of Empires: Ottoman toont de reis van Mehmet II (een charismatische Cem Yi̇ği̇t Üzümoğlu, The Protector) die de troon van zijn vader overneemt en halsstarrig probeert om zichzelf te bewijzen, en tegelijkertijd de vele rebellieën in het rijk onder controle probeert te houden. Om zijn doel te verwezenlijken richt hij zijn aandacht op de stad Constantinopel: een Romeins geregeerde plek tussen Azië en Europa. De nederlaag van de Romeinse keizer Constantine XI (Tommaso Basili, L’isola di Pietro) markeerde het begin van het Ottomaanse Rijk. De historische fictieve documentaireserie toont de aanloop naar de strijd en de daaruit voortvloeiende problemen die Mehmet II ondervond, in zowel zijn persoonlijke leven als op het slagveld.

Scherp uitgedachte plannen, grootschalige strategieën, en op maat gemaakte oorlogsvoering. Regisseur en scenarioschrijver Emre Şahin (Takim: Mahelle Askina!) kiest bewust voor een fusie van fictie en documentaire om de onbekende geheimen en verborgen mysteries rondom de verovering van Constantinopel (ofwel Istanbul) tot leven te brengen.

De Britse acteur Charles Dance (Game of Thrones, The Crown) vertolkt de innerlijke worstelingen en de ontwikkelingen in het leven van Mehmet met een mooie voice-over. De combinatie van de analyse door de experts – onder anderen historici Roger Crowley en Jason Goodwin geven inzicht in de historische referenties die worden getoond in de serie - in samenhang met de live-action dramatische hervertelling van de geschiedenis, werkt uitstekend. Hetgeen wordt versterkt door het gebruik van multimedia – animaties, diagrammen – om een portret te schilderen van het bloedvergieten dat gepaard ging met het veroveren van de stad, maar toont eveneens hoe de Ottomanen het voor elkaar kregen om de missie daadwerkelijk te voltooien.

Enkele oneffenheden in het acteerwerk en de visuele effecten daargelaten, is Rise of Empires: Ottoman is een fascinerende en educatieve serie over een rijke en boeiende periode in de wereldgeschiedenis.

Rise of Empires: Ottoman S01, vanaf 24 januari 2020 op Netflix

Lees ook