Rhythm + Flow

Rhythm + Flow S01E01: talenten, kritiek en Cardi B’s oneliners

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Een vermakelijke muzikale competitie alwaar aspirant-rapartiesten vechten voor een plek in de muziekwereld.

In Los Angeles, de stad der engelen, begint de zoektocht naar de volgende hiphopster. De streamingdienst Netflix boort een nieuwe markt aan met de release van de hiphop-competitie Rhythm + Flow.

https://www.youtube.com/watch?v=S_taO4zx95E

Rhythm + Flow is de eerste muzikale competitie die zich nu eens niet richt op vocalisten, maar op de cultuur en het distributiemodel van de hiphop. De tiendelige serie is op zoek naar apirant-rapartiesten die kunnen optreden en produceren. Netflix heeft de serie opgedeeld in drie segmenten. In de eerste week komen in vier afleveringen de audities voorbij, vervolgens gaat de top dertig de strijd aan in rap-cyphers en gevechtsrondes, en in de derde week krijgen de finalisten de ruimte voor de creatie van originele nummers en muziekvideo’s. Een live publiek is aanwezig om onmiddellijke feedback te geven en de juiste sfeer te creëren. De structuur van de serie volgt de gebaande paden - en is bekend voor een ieder die ooit op televisie een muzikale competitie heeft bekeken - maar ditmaal met nog meer persoonlijke achtergrondinformatie en meer drama (!).

In een overvolle markt probeert Rhythm + Flow een eigen niche te creëren. De drie belangrijkste juryleden zijn Chance the Rapper, T.I. en Cardi B. In de eerste aflevering zoeken de juryleden ieder een collega op en proberen ze een rekruut te vinden voor de auditie. T.I. gaat langs bij de muziekacademie opgericht door wijlen rapper Nipsey Hussle – te zien in een van zijn laatste verschijningen in de media. Chance gaat op bezoek bij zijn muziekvriend Anderson .Paak, en Cardi B gaat langs bij gastjurylid Snoop Dogg. Snoop vertelt haar waar ze mogelijk naar op zoek zijn. 'We zijn als sterren geboren, maar we hadden gewoon iemand nodig om ons op te poetsen. Dat zoek je. Iemand die een ster is, maar dat niet doorheeft.'

Natuurlijk maken of breken de juryleden de competitie. Als jurylid springt Cardi B erboven uit. De jonge vrouw heeft een plek voor zichzelf gecreëerd in de door mannen gedomineerde rapwereld door het systeem - dat haar anders zou hebben buitengesloten - te begrijpen en uit te buiten. Haar charisma is te zien in de serie, waarin ze scherp, grappig en bewust van zichzelf is. Ze is het perfecte jurylid voor het format - vooral als je een kandidate ziet die niets liever wil dan het nabootsen (zowel in haar gedrag als uiterlijk) van haar ongelofelijke opkomst in de rapscene.

Talent is aanwezig in de eerste aflevering. Het fijne aan Rhythm + Flow is dat de juryleden realistisch zijn, en aangeven dat het nog een lange weg is om deze competitie te winnen, laat staan dat het een succes wordt als het voorbij is. Rhythm + Flow is een geslaagde poging om een twist te geven aan het solide genre van muzikale competities op televisie.

Rhythm + Flow S01, vanaf 9 oktober wekelijks meerdere afleveringen op Netflix

Lees ook